Θριάμβευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός-Νέος οδικός χάρτης υπό διαμόρφωση (video)

θριαμβευτής της εκλογικής αναμέτρησης, ο Μπόρις Τζόνσον στην πρώτη του ομιλία αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων υποσχέθηκε πως θα φέρει την ενότητα στη χώρα και ζήτησε να επουλωθούν οι πληγές, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση δεν αναμένονται εντός χρονοδιαγράμματος.

«Γνωρίζω ότι έπειτα από πέντε εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας, σε αυτήν τη χώρα αξίζει ένα διάλλειμα από τους διαπληκτισμούς, ένα διάλειμμα από τους πολιτικούς και ένα μόνιμο διάλειμμα από το να μιλάμε για το Brexit».

“Φίλοι ισότιμα με την ΕΕ”

«Επειδή τώρα είναι η στιγμή, ακριβώς επειδή αποχωρούμε από την ΕΕ, να αφήσουμε αυτά τα φυσιολογικά συναισθήματα να βρουν μια ανανεωμένη έκφραση στην οικοδόμηση μιας νέας εταιρικής σχέσης, κάτι που αποτελεί ένα από τα μεγάλα σχέδιά μας για τον επόμενο χρόνο», σημείωσε ο ηγέτης των Συντηρητικών, προσθέτοντας ότι θέλει να εργαστεί με την ΕΕ ως «φίλοι με κυρίαρχη ισότητα».

Τα επόμενα βήματα

Ευχέρεια για οδικό χάρτη έχει πλέον ο Μπόρις Τζόνσον αλλά λογικά προέχει η επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης . Μετά τις 31 Ιανουαρίου ξεκινά η μεταβατική περίοδος που αν έχει καλό τέλος θα κλείσει με εμπορική συμφωνία, εναλλακτικά θα ζητηθεί παράταση τον Ιούνιο του 2020 ή ο Τζόνσον θα προχωρήσει χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έλαβε την εντολή το πρωί από την Βασίλισσα Ελισσάβετ και ήδη σχεδιάζει τη νέα κυβέρνηση. Τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει και πάλι το Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε  ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ολοκληρωθούν με οποιοδήποτε κόστος στα τέλη του 2020.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ο χρόνος είναι «εξαιρετικά λίγος» προκειμένου να επισφραγισθεί συμφωνία για τη νέα σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία πριν από τα τέλη του 2020. «Και δεν είναι μόνο το εμπόριο, μιλάμε ακόμη για την εκπαίδευση, τις μεταφορές, την αλιεία, πολλά, πολλά άλλα πεδία βρίσκονται προς διαπραγμάτευση».

Brexit και ξένοι υπήκοοι

Δεν αλλάζει τίποτα κατά μεταβατική περίοδο, ενώ οι Ευρωπαίοι που ζουν κι εργάζονται στη Βρετανία  μετά από 5 χρόνια μπορούν να κάνουν αίτηση για μόνιμη διαμονή. Ωστόσο,  οι νέοι μετανάστες χάνουν τα προνόμια, όπως έχει προειδοποιήσει το Λονδίνο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν κατά του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών τραγουδώντας “Μπόρις Τζόνσον: Δεν είναι ο πρωθυπουργός μου” και “Μπόρις,’Έξω”. Οι διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ που έγραφαν “Αψηφήστε την εξουσία των Τόρις” και “Ευπρόσδεκτοι οι πρόσφυγες” περπάτησαν από την πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ έως την πλατεία Τραφάλγκαρ μπλοκάροντας την κυκλοφορία, ενώ είχε αναπτυχθεί μεγάλη αστυνομική δύναμη.

Ντ. Τραμπ: “Καλό σημάδι”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βλέπει στη συντριπτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία ένα καλό σημάδι για την επανεκλογή του το 2020.

“Θέλω να συγχαρώ τον Μπόρις Τζονσον για τη φανταστική νίκη του”, δήλωσε ο Τραμπ χαρακτηρίζοντας  το εκλογικό αποτέλεσμα “σημάδι- προπομπό αυτού που θα συμβεί στις ΗΠΑ”.

“Η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα είναι τώρα ελεύθερες να ολοκληρώσουν μια νέα τεράστια εμπορική συμφωνία”, προστίθεται στην ανάρτηση.

Βλ.Πούτιν:  “Εποικοδομητικό διάλογο” με τον Μπόρις Τζόνσον

“Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου και πλήρους συνεργασίας σε διαφόρους τομείς θα ανταποκριθεί στα συμφέροντα των δύο χωρών μας και όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου”, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, τον οποίο επικαλείται ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς μια βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και του Λονδίνου, οι οποίες ταλανίζονται από επίμονες διαφωνίες και ένα σκάνδαλο κατασκοπείας.

Εμ. Μακρόν: Να μην γίνει «αθέμιτος ανταγωνιστής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην γίνει ένας «αθέμιτος ανταγωνιστής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit, το οποίο προβλέπεται για τις 31 Ιανουαρίου.

«Η ευχή μου είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μια χώρα σύμμαχος, φίλη και πολύ κοντινός εταίρος. Η προϋπόθεση είναι να καθοριστούν οι κανόνες μιας πιστής σχέσης… δεν θέλουμε να γίνει αθέμιτος ανταγωνιστής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

‘Ανγκελα Μέρκελ: θα έχουμε έναν ανταγωνιστή στην πόρτα μας

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι η ΕΕ θα έχει «έναν ανταγωνιστή στην πόρτα της», ύστερα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που προγραμματίζεται για τις 31 Ιανουαρίου. «Αυτό ίσως μας κάνει να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις μας», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Τα οριστικά αποτλέσματα των βρετανικών εκλογών

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία 365 εδρών εκ των συνολικά 650 στην κάτω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, ήτοι 48 έδρες επιπλέον σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του 2017.

  • Συντηρητικοί 365 έδρες (+48)
  • Εργατικό Κόμμα 203 (-59)
  • Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας SNP 48 (+13)
  • Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11 (-1)
  • Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα DUP 8 (-2)
  • Σιν Φέιν 7 (0)
  • Plaid Cymru 4 (0)
  • Πράσινοι 1 (0)
  • Εργατικό και Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 2 (+2)
  • Κόμμα Συμμαχίας 1 (+1)

«Ισχυρό και ασυνήθιστο εκλογικό αποτέλεσμα»

Στο στρατόπεδο των νικητών, τους Τόρις, τα επιχειρήματα δεν έχουν να κάνουν με τη συνοχή του κόμματος ή με την ισχύ εντός του κοινοβουλίου, αλλά με το κατά πόσο η νίκη του Μπόρις Τζόνσον ήταν συνέπεια του Brexit ή της στρατηγικής του για «ένα έθνος».

Ο φιλοευρωπαϊστής Συντηρητικός, απόγονος του Ουίνστον Τσόρτσιλ, που απομακρύνθηκε από το κόμμα για τις θέσεις του στο Brexit, Νίκολας Σόαμς, υποστήριξε ότι βασικότερος λόγος της νίκης του Τζόνσον ήταν η πολιτική του για «Ένα Έθνος». Την ίδια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, που είχε ζητήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το 2016, έκανε λόγο για «ισχυρό και ασυνήθιστο εκλογικό αποτέλεσμα», που βάζει τέλος στον Κορμπινισμό, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο Brexit.

Υπό παραίτηση τελεί ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Η ηγεσία του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι ψηφοφόροι του δεν στήριξαν στις χθεσινές εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως δείχνει έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Opinium, που διενεργήθηκε χθες.

https://twitter.com/TGStolls/status/1205575150659346434?s=20

Οι απαντήσεις ταξινομήθηκαν σε τρεις κατηγορίες για τους λόγους που αποφάσισαν να μη στηρίξουν τους Εργατικούς και αφορούν: την ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, τη στάση του κόμματος στο Brexit και τις οικονομικές πολιτικές του.

Από το σύνολο αυτών που δεν ψήφισαν το κόμμα των Εργατικών, το 43% απέδωσε την απόφαση στην ηγεσία, το 17% στο Brexit και το 12% στην οικονομική πολιτική.

Από το σύνολο των υποστηρικτών των Εργατικών που «λιποτάκτησαν», τα ποσοστά αντιστοιχούν για τις τρεις κατηγορίες στο 37%, 21% και 6%.

Για τους Εργατικούς που επέλεξαν τελικά τους Φιλελεύθερους το 29% για την ηγεσία, το 15% για το Brexit και το 5% για την οικονομική πολιτική.

Δεν θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα στη Σκωτία

Στο μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον διαμήνυσε στην ηγέτη της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ότι δεν θα υπάρξει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τονίζοντας ότι το προηγούμενο δημοψήφισμα του 2014 πρέπει να γίνει σεβαστό “αφού οι πολίτες της Σκωτίας στην πλειονότητά τους δεν θέλουν να επιστρέψουν στον διχασμό και την αβεβαιότητα”.

ΕΡτ-Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή, Παντελής Γκόνος
Ανταποκρίσεις:Ευδοξία Λυμπέρη, Νατάσσα Καντζάβελου
Σχετική είδηση:Σαρωτική νίκη των Συντηρητικών-Brexit στις 31 Ιανουαρίου δηλώνει ο Τζόνσον (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος