Οι Βρετανοί στις κάλπες! Bremain ή Brexit? (audio)

Οι Βρετανοί στις κάλπες! Bremain ή Brexit? Την ώρα που οι Βρετανοί ψηφίζουν για την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην Ενωμένη Ευρώπη το Πρώτο Πρόγραμμα επιχειρεί να διεισδύσει στις παραμέτρους εκείνες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Σε μία τρίωρη έκτακτη ενημερωτική εκπομπή (18:00 – 21:00) η Μαρία Γεωργίου και η Κωνσταντίνα Δημητρούλη παρουσιάζουν τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στη βρετανική, ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.

Ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και κοινοτήτων του εξωτερικού, ευρωβουλευτές και χρηματιστηριακοί αναλυτές αποτυπώνουν τις συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αλλά και επόμενη μέρα για την Ευρώπη.

Οι καλεσμένοι:

Παναγιώτης Γλεζάκος ( καθηγητής χρηματοοικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιά)

«Σε περίπτωση που θα υπερισχύσει το brexit θα προκαλέσει αναταράξεις και θα ανέβει το κόστος του χρήματος. Και επιπλέον ενδέχεται η Ελλάδα να πληρώσει περισσότερες εισφορές στην ΕΕ σε περίπτωση Brexit» .


Νίκος Ιγγλέσης (δημοσιογράφος-οικονομολόγος):

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν θα υπάρξουν κλυδωνισμοί σε περίπτωση brexit αλλά η Βρετανία θα αποκτήσει την εθνική της κυριαρχία».


Γιώργος Κύρτσος (ευρωβουλευτής της ΝΔ):

«Θα ενισχυθεί ο ευρωσκεπτικισμός στην Ευρώπη. Μπορεί να οδηγηθούμε από τον ευρωσκεπτικισμό σε έναν αντιευρωπαϊσμό. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι η γερμανική πολιτική που είναι μεθοδική δεν θέλουν να πατήσουν γκάζι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Κωνσταντίνος Δουζίνας (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής σε Πανεπιστήμιο στο Λονδίνο):

«Και τo 1975 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα με το ίδιο ερώτημα. Τότε το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό υπέρ της Ευρώπης. Σύσσωμο το ευρωπαϊκό κατεστημένο υπέρ του bremain. Εξακολουθούν να διακατέχονται από μεταυτοκτοκρατική και μετααποικιοκρατική μελαγχολία».

Παναγιώτης Παναγιώτου (τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών,διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία):

«O τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετώπισε τις κρίσεις προβλημάτισε τους Άγγλους. Το brexit ισοδυναμεί με γεγονός που έχει πυρηνική δυναμική. Όσοι ασχολούμαστε με τις αγορές αναλύουμε τις δημοσκοπήσεις με βάση έναν αλγόριθμο και κάνουμε εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα».

Δημήτρης Καζάκης Πρόεδρος Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου

«Ότι και να αποφασίσουν οι Βρετανοί στο σημερινό δημοψήφισμα δεν μπορείς να κρατήσεις έναν ολόκληρο λαό σε μία παρατεταμένη κρίση. Μία κρίση που αποτυπώνεται στα λαϊκά στρώματα της Βρετανίας. Δεν άκουσα ούτε ένα θετικό επιχείρημα από αυτούς που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ για αυτά που επωφελήθηκε η Βρετανία τόσα χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. ΗΓ νομισματική ελευθερία (στερλίνα) απλά έχει αποσοβήσει τα χειρότερα της ευρωπαϊκής κρίσης»

Κυριάκος Κουβελιώτης Καθηγητής Διεθνούς και ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής στο διεθνές τηλεματικό Πανεπιστήμιο Uninettuno στη Ρώμη

«Το Brexit θα φέρει και άλλα δημοψηφίσματα. Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα εδάφη με συναφή δημοψηφίσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διακατέχονται από μία ιστορική αυτοπεποίθηση. Οι Βρετανοί έχουν απλά την πολυτέλεια του νομίσματος. Όλα όμως έχουν προκύψει από το γεγονός ότι όλα τα προβληματικά πεδία θα έπρεπε να τα έχουν στην ΕΕ διαχειριστεί διαφορετικά και να μην βρίσκονται σε καθεστώς διαχείρισης κρίσεων, καθώς η ΕΕ σύρεται και φθείρεται με τις κρίσεις»

Δημμήτρης Γουνόπουλος Καθηγητής χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου NewCastle upon Tyne

«Τους Βρετανούς ψηφοφόρους που τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ τους έχει επηρεάσει περισσότερο η επιχειρηματολογία που αφορά το μεταναστευτικό και την εθνική ταυτότητα και λιγότερο τα οικονομικά επιχειρήματα. Επίσης παρατηρείται και μία άγνοια σε σχέση με τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit. Και οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι πραγματικά σοβαρές».

Βαγγέλης Αρεταίος (δημοσιογράφος απεσταλμένος της Κυπριακής εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ στο Λονδίνο):

«Εξαιρετικά διχασμένη η κοινή γνώμη .Δύσκολη η επόμενη μέρα όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Οι επιπτώσεις θα είναι περισσότερο οικονομικές για την Κύπρος».


Θανάσης Αποστόλου τέως βουλευτής εργατικού κόμματος στην Ολλανδία

«Η Ολλανδία συνδέεται στενά με την Βρετανία λόγω μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και εξαιτίας μεγάλων επενδύσεων. Η ολλανδική κυβέρνηση τάσσεται επίσημα υπέρ της παραμονής. Ωστόσο οι Βρετανοί πάντα θα δημιουργούν προβλήματα στην Ενωμένη Ευρώπη. Και αν θέλουμε πραγματικά δημοκρατία στην Ενωμένη Ευρώπη μήπως πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον της χωρίς την Βρετανία»

ΠΗΓΗ: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ