Έπειτα από τη συμφόρηση που παρατηρήθηκε στο βρετανικό σύστημα ελέγχων των πολιτών για τον κορονοϊό, η κυβέρνηση σήμερα δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσει τη δυνατότητα των εργαστηρίων, καθώς αρκετοί πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα δεν έχουν πρόσβαση στο τεστ.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τον ρυθμό αύξησης του αριθμού των νεκρών από COVID-19 -έναν από τους υψηλότερους απολογισμούς θυμάτων στη Δύση- ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε τον Μάιο να δημιουργήσει ένα «κορυφαίο παγκοσμίως» σύστημα για τη διενέργεια τεστ και τον εντοπισμό της έκθεσης των πολιτών στον κορονοϊό.

«Η ικανότητα των εργαστηρίων υπήρξε ένα ζήτημα, το διαχειριζόμαστε», δήλωσε στο Sky News ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αυτή την δυνατότητα», είπε στο BBC TV. «Γνωρίζουμε που βρίσκονται τα τρωτά σημεία, δοκιμάζουμε πιλοτικά νέα εξεταστικά κέντρα χωρίς ραντεβού».

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε χθες Τρίτη ότι για να διορθωθεί το σύστημα απαιτούνται εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Μπάκλαντ, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας, στα κέντρα φροντίδας αλλά και οι μαθητές και οι γονείς τους θα πρέπει να προηγηθούν για να υποβληθούν σε τεστ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε ότι η δυνατότητα διενέργειας των τεστ θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά ώστε να μπορεί να υποβληθεί σε αυτά όλος ο πληθυσμός.

«Αν αυτό ακούγεται μακρινό, αν χοντρικά τετραπλασιάσουμε τη δυνατότητα εξέτασης που σχεδιάζουμε τώρα, όχι 500.000 ημερησίως, αλλά δύο εκατομμύρια ημερησίως, θα μπορούμε να εξετάζουμε μια φορά τον μήνα κάθε πολίτη», συμπλήρωσε ο Χαντ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: