Βρετανία: “Πρωθυπουργικές” δηλώσεις Τζόνσον – Μήνυμα “αντοχής” από ‘Οσμπορν (video)

Στις αγορές που κλυδωνίζονται μετά από τις απώλειες-σοκ της “Μαύρης Παρασκευής, απευθύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν τονίζοντας ότι η οικονομία “είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ό,τι μας επιφυλάσσει το μέλλον”, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι “το Λονδίνο θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής Συνθήκης όταν θα είναι έτοιμο“.

Στο πρώτο μετά το δημοψήφισμα υπουργικό συμβούλιο, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

“Η οικονομία είναι σε καλά χέρια”, τόνισε ο υπέρμαχος του Brexit, Συντηρητικός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, πλέκοντας το εγκώμιο του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι, τον οποίο και κάλεσε “να συνεχίσει το έργο του χωρίς να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή πυρός της πολιτικής”. “Συνεχίζοντας τις δηλώσεις σε “πρωθυπουργικό ύφος”, ο Τζόνσον διαμηνύει σε νέο άρθρο του, ότι “η Βρετανία θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης” και επαναλαμβάνει ότι η έξοδος από την ΕΕ θα πραγματοποιηθεί χωρίς βιασύνη”.

Απαντώντας στην πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, η οποία θεωρεί “πολύ πιθανό” ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειάς της(62% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ), ο Τζόνσον υπογράμμισε: “Χρειάζεται ενότητα για να εγκαθιδρύσουμε μια καλύτερη σχέση με την ΕΕ, βασισμένη στις ελεύθερες συναλλαγές και τη σύμπραξη”.

“Ο άφαντος εδώ και ογδόντα ώρες Ντέιβιντ Κάμερον, αναχωρεί για Βρυξέλλες, ενώ η Βρετανία βυθίζεται σε θύελλα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist, σχολιάζοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός επέλεξε “σιγή ιχθύος ενώ είναι εκκωφαντικές οι πιέσεις” να πυροδοτήσει τη διαδικασία για Brexit, την Τρίτη κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Κάμερον “κληροδότησε” ήδη στο διάδοχο του τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, ωστόσο αποφάσισε να μην παραιτηθεί άμεσα, αλλά τον Οκτώβριο, υπενθυμίζουν αναλυτές, κάποιοι από τους οποίους αναφέρουν ότι το κενό εξουσίας “καλύπτει προς το παρόν” η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας που εμφανίστηκε έτοιμη να αντιμετωπίσει και κρίση ρευστότητας, ενώ οι επενδύσεις έχουν “παγώσει” και η στερλίνα βυθίστηκε ήδη στο μείον 8% την περασμένη Παρασκευή.

Η πολιτική αναταραχή οξύνεται και στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας.

Οι Συντηρητικοί Τόρις, διχάζονται σχετικά με το διάδοχο του Κάμερον, καθώς φαβορί δηλώνει ο πρώην δήμαρχος το Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο αντιδρά το εσωκομματικό στρατόπεδο κατά του Brexit, του οποίου φέρεται να ηγείται η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

Το ντόμινο παραιτήσεων στο κόμμα των Εργατικών συνεχίζεται, ωστόσο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση μομφής εναντίον του.
Νέο κύμα παραιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά από τα 12 στελέχη της “σκιώδους κυβέρνησης” που απέσυραν την υποστήριξή τους στον Κόρμπιν, κατηγορώντας τον για αδύναμη συμβολή στην εκστρατεία του κόμματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: Λονδίνο/ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη, Economist, ΑΠΕ.

Σχετική είδηση:Δημοσκόπηση στη Σκωτία: Ανεξαρτησία θέλει τώρα το 52%
Σχετική είδηση:Guardian: «Νοθεία» στη συλλογή υπογραφών ενάντια στο Brexit

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος