Το βρετανικό κοινοβούλιο ξεκινά το μεσημέρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου που δίνει στην κυβέρνηση την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τον τίτλο «Σχέδιο Νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», το κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ζητεί από τους βουλευτές «να μεταφέρουν στην πρωθυπουργό την εξουσία να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η εξέταση του κειμένου ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων θα ξεκινήσει σήμερα, θα συνεχισθεί αύριο 1η Φεβρουαρίου, και στην συνέχεια στις 6, 7 και 8 Φεβρουαρίου, οπότε και θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Αν και το κείμενο είναι εξαιρετικά μικρό και θεωρητικά θα μπορούσε να εγκριθεί πολύ γρήγορα, όπως το θέλει η κυβέρνηση, έχει ήδη προκαλέσει την κατάθεση πέντε τροπολογιών που επιδιώκουν να σκοτώσουν εν τη γενέσει του το νομοσχέδιο.

Σε δύο από τις τροπολογίες, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου, οι συντάκτες ζητούν να μην συζητηθεί το κείμενο διότι «έχει αποτύχει να εγγυηθεί τη μελλοντική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά».

Άλλη τροπολογία αρνείται την εξέταση του κειμένου διότι δεν ζητείται η γνώμη των τοπικών κοινοβουλίων για την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Μία τέταρτη τροπολογία ζητεί να μην συζητηθεί το νομοσχέδιο ελλείψει «λευκής βίβλου» για τη στρατηγική που σκοπεύει να τηρήσει η Τερέζα Μέι στις διαπραγματεύσεις.

Η πρωθυπουργός αποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα τη δημοσίευση μίας «λευκής βίβλου» με βάση το περιεχόμενο της ομιλίας της 17ης Ιανουαρίου κατά τη οποία τάχθηκε υπέρ μίας απόλυτης ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα περιλαμβάνει έξοδο από την ενιαία αγορά και την ανάληψη του ελέγχου των συνόρων της χώρας.

Όμως, παρά την επιμονή του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, αρνήθηκε να ορίσει ημερομηνία δημοσίευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: