Αποτροπιασμό προκαλεί στη διεθνή κοινότητα ο τραγικός θάνατος ενός μωρού 18 μηνών στη Δυτική Όχθη, το οποίο κάηκε ζωντανό, όταν Εβραίοι εξτρεμιστές έβαλαν φωτιά στο σπίτι που κοιμόταν με την οικογένειά του. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ο Λευκός Οίκος και η ΕΕ καταδίκασαν την επίθεση την οποία χαρακτήρισαν τρομοκρατική.
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, έκανε λόγο για φόνο, χαρακτηρίζοντάς την επίθεση «τρομοκρατική». Άσκησε κριτική επίσης στην ισραηλινή κυβέρνηση για την «ατιμωρησία» την οποία απολαμβάνουν οι Ισραηλινοί έποικοι όταν επιτίθενται εναντίον των Παλαιστινίων.

«Αυτό πρέπει να σταματήσει» είπε και προσέθεσε: «η απουσία πολιτικής διαδικασίας και η ισραηλινή πολιτική των παράνομων εποικισμών, όπως επίσης η βίαιη πρακτική που συνίσταται στην κατεδάφιση των σπιτιών των Παλαιστινίων έχουν ευνοήσει την ανάδυση ενός βίαιου εξτρεμισμού εκ μέρους και των δύο πλευρών».

Παράλληλα, γ.γ του ΟΗΕ «προέτρεψε τα δύο στρατόπεδα να λάβουν δύσκολες αποφάσεις με στόχο να επιστρέψουν στο δρόμο της ειρήνης».

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους «καταδίκασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόποτη βίαιη τρομοκρατική επίθεση» που διαπράχθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ χαιρέτισαν «την εντολή που δόθηκε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στις δυνάμεις ασφαλείας να προσφύγουν σε κάθε διαθέσιμο μέσο προκειμένου να συλλάβουν τους δολοφόνους».

Εκφράζοντας φόβους σχετικά με έναν νέο κύκλο βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η αμερικανική διπλωματία «άσκησε πιέσεις σε όλα τα μέρη να διατηρήσουν την ηρεμία και να αποφύγουν να υποδαυλίσουν την ένταση έπειτα από αυτό το τραγικό γεγονός».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για «μηδενική ανοχή» στις βιαιότητες που διαπράττουν Ισραηλινοί έποικοι.

«Μία πλήρης και ταχεία έρευνα είναι απαραίτητη για να οδηγηθούν οι δράστες αυτού του απεχθούς εγκλήματος ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι ισραηλινές αρχές πρέπει επίσης να λάβουν αποφασιστικά μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τον τοπικό πληθυσμό», δήλωσε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, υπενθυμίζοντας παράλληλα την «έντονη αντίθεση» της ΕΕ στην πολιτική του εποικισμού που απειλεί τις πιθανότητες επίτευξης μιας λύσης δύο κρατών.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου «διατύπωσε τις φράσεις που όφειλε» να διατυπώσει μετά τον θάνατο του Παλαιστινίου βρέφους.

Ο Ολάντ χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους δράστες αυτής της επίθεσης, κατά τη διάρκεια δηλώσεων στον Τύπο στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Στην Ελλάδα, το ΚΚΕ κατήγγειλε τη δολοφονία του μωρού.
«Το γεγονός εντάσσεται και είναι αποτέλεσμα της συνεχώς αυξανόμενης επιθετικότητας του κράτους του Ισραήλ στην περιοχή. Μερίδιο ευθύνης για το διαρκές έγκλημα κατά του λαού της Παλαιστίνης έχουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση που διατηρούν και επεκτείνουν την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Πηγή ΑΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: