ΕΕ: Προτροπή στην Ουκρανία να εντείνει τις προσπάθειες για καταπολέμηση της διαφθοράς

Πρόοδος σημειώνεται στη σύνδεση της Ουκρανίας με την ΕΕ, ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για την αποτυχημένη μέχρι στιγμής προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς και τη συνεχιζόμενη ολιγαρχική επιρροή.

Σε σχετική έκθεση που καταγράφει τις ενέργειες που έχουν γίνει και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισημαίνεται η πρόοδος της Ουκρανίας στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων και υποχρεώσεών της, βάσει της συμφωνίας, ιδίως στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, του τραπεζικού τομέα, των μεταρρυθμίσεων στην αποκέντρωση, της ψηφιακής οικονομίας, στο περιβάλλον και τις εκλογικές διαδικασίες.

Η έκθεση προειδοποιεί, ωστόσο, ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί ακόμη σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, σημειώνοντας πως το δικαστικό σώμα παραμένει ο λιγότερος αξιόπιστος θεσμός στην Ουκρανία. Μάλιστα επικρίνεται η προσπάθεια των αρχών να ασκήσουν πολιτική πίεση σε ανεξάρτητα οικονομικά ιδρύματα όπως στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Βαθιά ανησυχία επικρατεί επίσης για το γεγονός ότι όσοι έχουν κάθε είδους συμφέροντα φαίνεται να προσπαθούν να υπονομεύσουν τα επιτεύγματα της χώρας στον αγώνα της κατά της διαφθοράς και των γενικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, με ορισμένους μάλιστα Oυκρανούς ολιγάρχες, να προσπαθούν να ανακτήσουν την πολιτική εξουσία, η οποία έχει αποδυναμώσει τη μεταρρυθμιστική πλειοψηφία στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Οι πολιτικοί παράγοντες καλούνται να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι ουκρανοί ψηφοφόροι, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και την εξάλειψη της διαφθοράς.

Το ΕΚ για τη ρωσική επιθετικότητα

Εν τω μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εστιάζοντας στη ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία, επαναλαμβάνει την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και την υποστήριξή της στις διεθνώς συντονισμένες κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης. Καταδικάζει επίσης έντονα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, όπως η ελευθερία της έκφρασης, της θρησκείας, των πεποιθήσεων και του συνεταιρίζεσθαι, από αυτονομιστές και ρωσικές κατοχικές δυνάμεις στην Κριμαία και τον Ντονμπά.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων παραβιάσεων, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσουν γρήγορα το παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας στην Κριμαία και σε τμήματα του Ντόνετσκ και περιοχές Λουχάνσκ.

Επιπλέον σημειώνεται ότι, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, η ουκρανική οικονομία ανέκαμψε παρουσιάζοντας ικανοποιητική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας, η οποία ενισχύθηκε από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της παράλληλα με το σημαντικό πακέτο οικονομικής βοήθειας που διέθεσε η ΕΕ στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πανδημίας, ως κρίσιμη απόδειξη της αλληλεγγύης της ΕΕ.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος