Ελλάδα-Τουρκία: Άρθρο της Washington Post για την επανέναρξη των συνομιλιών

Την αλλαγή στάσης της Ουάσιγκτον και την πίεση που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία παρουσιάζει με άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, ο αρθρογράφος γνώμης, Ντέιβιντ Ιγνάτιους.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο του ο Ντέιβιντ Ιγνάτιους αναφέρει: «Υπό έντονη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να εκκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα τους στα αμφισβητούμενα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων πραγματοποιείται έπειτα από τετραετή αναστολή, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει στην επίλυση του θέματος μέσω διαιτησίας ή την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, οι δύο χώρες ελπίζουν να συναντηθούν για διερευνητικές συζητήσεις που θα μπορούσαν τελικά να επιλύσουν το θαλάσσιο ζήτημα.

Η κρίση που προηγήθηκε οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα της ένοπλης σύρραξης καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει την περιφερειακή ηγεμονία, κάτι που ανησυχεί τις μεγαλύτερες δυνάμεις. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του πως έπειτα από «ένα μήνα υψηλής έντασης» με τον Τούρκο Πρόεδρο, «Βλέπουμε τώρα την Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω. Θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα θετικό βήμα και ελπίζουμε να προαναγγείλει μια νέα προσέγγιση».

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Ιγνάτιους, «ένα σημάδι ανησυχίας των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo στην Κύπρο στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν προειδοποίησε: «Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις της Τουρκίας που αναζητούν φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο.» Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Πομπέο είχε μειώσει τα όρια πωλήσεων θανατηφόρων όπλων στην Κύπρο.

Η εφημερίδα τονίζει ότι «η προγραμματισμένη επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, στις 27 και 28 του μήνα, όπου θα επισκεφθεί τη βάση της Σούδας και θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για να συζητήσει την ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία, χωρίς να επισκεφθεί ταυτόχρονα την Άγκυρα, ίσως αποτελεί ένα σημάδι ότι αυτός και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι είναι εκνευρισμένοι με τις τελευταίες προσπάθειες του Ερντογάν να επεκτείνει την ισχύ του στην περιοχή.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Στίφεν Μπίεγκυν προέβη σε κριτική για την Τουρκία σε ομιλία της Τετάρτης σε αμερικανικό τουρκικό συμβούλιο στην Ουάσινγκτον. «Υπάρχουν σημαντικές και αυξανόμενες ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ορισμένες τουρκικές πολιτικές», είπε. «Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν σοβαρά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Τουρκία».

«Η αιχμηρή γλώσσα του Μπίεγκυν και το ταξίδι Πομπέο σηματοδοτούν της ανησυχία των ΗΠΑ ότι ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα όρια στο παιχνίδι ισχύος του στην περιοχή, προσβάλλοντας ακόμα και τον υποστηρικτή του τον Πρόεδρο Τραμπ. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, η διοίκηση μπορεί επίσης να έχει στραμμένο το βλέμμα της στην ελληνοαμερικανική ψηφοφορία, ένας παράγοντας σε ορισμένα κράτη», συνεχίζει ο Ιγνάτιους.

«Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που συχνά υποστηρίζει την Τουρκία, υπήρξε ο άλλος βασικός μεσολαβητής που πιέζει την Άγκυρα για αποκλιμάκωση. Ένας Έλληνας αξιωματούχος είπε ότι, σε συνομιλίες με τον Ερντογάν, ο Γερμανός ηγέτης είχε προειδοποιήσει: «Εάν συνεχίσετε στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε καν εγώ δεν μπορώ να σταματήσω τις κυρώσεις».

Η Washington Post κάνει αναφορά και στο ενδεχόμενο παραπομπής στην χάγη λέγοντας: «Η παραπομπή είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είτε σε ανεξάρτητη διαιτησία θα μπορούσε να ξεκινήσει την επίλυση του θαλάσσιου ζητήματος χωρίς παραχωρήσεις τις οποίες ούτε ο Ερντογάν, ούτε ο Μητσοτάκης μπορούν να αντέξουν πολιτικά. Αλλά πρώτα, οι δύο πλευρές, πρέπει να συμφωνήσουν «στους όρους αναφοράς» που καθορίζουν τα θέματα που είναι διατεθειμένα να υποβάλουν για διαιτησία. Κάθε πλευρά προσπάθησε πρόσφατα να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση συνάπτοντας συμφωνίες με κυβερνήσεις στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου – Τουρκία με τη Λιβύη και Ελλάδα με την Αίγυπτο».

Τέλος, πέρα των ελληνοτουρκικών και μιλώντας για τον Έλληνα πρωθυπουργό η Washington Post σημειώνει για τον Μητσοτάκη τον τρόπο διαχείρισης της COVID-19, την επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα σημειώνει: «Μία άλλη ενίσχυση για τον Μητσοτάκη ήταν η επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Λιγότερα άτομα πέθαναν στην Ελλάδα από ότι στην περιοχή της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα στατιστικά που συγκεντρώσαμε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins».

Πηγή: Washington Post

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος