Έντονες διαβουλεύσεις αλλά και αισιοδοξία για αποφυγή του Brexit στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (vid)

Με ανοικτά τα βασικά αιτήματα του Λονδίνου για να αποφευχθεί το Brexit, ξεκίνησε η σύνοδος κορυφής. Ο Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνει αποφασισμένος να διαπραγματευτεί σκληρά για να πετύχει μία συμφωνία, που θα του επιτρέψει να κάνει το δημοψήφισμα πιθανώς τον Ιούνιο.

“Θα παλέψω για τη Βρετανία. Εάν μπορέσουμε να πετύχουμε μία καλή συμφωνία, θα την δεχθώ. Ωστόσο, δεν θα δεχθώ μία συμφωνία που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που χρειαζόμαστε”, δήλωσε ο Ν. Κάμερον. O πρωθυπουργός της Βρετανίας απηύθυνε έκκληση, ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, για την επίτευξη μιας «συμφωνίας» που θα είναι «αξιόπιστη» στα μάτια των Βρετανών πολιτών και η οποία θα συμβάλει προκειμένου να διευθετηθεί «για μια γενιά» το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για πολύ κρίσιμες διαπραγματεύσεις έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: “Είμαστε στο μέσον πολύ δύσκολων και ευαίσθητων διαπραγματεύσεων όσον αφορά στο ζήτημα της Βρετανίας. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για μένα. Αυτή είναι η σύνοδος στην οποία θα κριθούν όλα”.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: “Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα έχουμε συμφωνία στη διάρκεια αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό ζητημάτων. Και είμαι πεπεισμένος ότι η Βρετανία θα είναι εποικοδομητικό και ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Τα βρετανικά αιτήματα που έχουν διχάσει τους ευρωπαίους ηγέτες είναι τα εξής:

  • Περιορισμός της πρόσβασης ευρωπαίων μεταναστών σε εργασιακά επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές της Βρετανίας με στόχο να μειωθεί η ροή των μεταναστών.
  • Δικλείδες ασφαλείας ώστε οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς να μην επιβάλλονται από την Ευρωζώνη σε χώρες που δεν μετέχουν σ’ αυτήν
  • Προώθηση του ανταγωνισμού
  • Εξαίρεση της Βρετανίας από τη ρήτρα “όλο και στενότερης Ένωσης” και ενίσχυση των εξουσιών των εθνικών κοινοβουλίων

Οι χώρες του Βίζεγκραντ διαφωνούν με τη βρετανική θέση για τα κοινωνικά επιδόματα, ενώ Φρανσουά Ολάντ προειδοποιεί πως οι εξαιρέσεις που αιτείται το Λονδίνο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προηγούμενα. “Είμαι έτοιμος να εξετάσω συμβιβασμούς. Νομίζω ότι έχουν ήδη διατυπωθεί ορισμένοι, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρέπει να πηγαίνουν την Ευρώπη μπροστά, όχι να τη σταματούν”, δηλώνει ο Γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, “Υπάρχουν θέματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν, αλλά σε γενικές γραμμές έχω την εντύπωση ότι όλοι θα κάνουν τα πάντα ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Διχασμένοι εμφανίζονται και οι Βρετανοί πολίτες ως προς την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε, με το στρατόπεδο του “οχι” να κερδίζει έδαφος. Παραδόξως και οι δύο πλευρές προβάλουν ως κεντρικό επιχείρημα το οικονομικό όφελος της χώρας σε κάθε περίπτωση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος