Πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η εκταμίευση των 500 δισ. του πρώτου πακέτου ευρωπαϊκής βοήθειας, τόνισε η ‘Ανγκελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ομιλίας της ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ενόψει της αποψινής Συνόδου Κορυφής.

«Στο σημερινό Συμβούλιο θα συζητηθεί το εύρος του αναπτυξιακού πακέτου. Βασικό εργαλείο είναι ο προϋπολογισμός της ΕΕ, είπε η Μέρκελ, κι αυτό σημαίνει ότι «πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι εθνικές συμμετοχές στον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη ότι η πανδημία θα σταματήσει μόνο με το εμβόλιο για την Covid-19. «Το εμβόλιο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλον τον κόσμο και σε προσιτή τιμή», συνέχισε η Καγκελάριος και αναφερόμενη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση στο εσωτερικό της Γερμανίας, περιέγραψε την απόφαση για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών ως «την δυσκολότερη της θητείας» της.

«Η Ευρώπη δεν είναι Ευρώπη εάν δεν αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι Ευρώπη αν δεν είναι ενωμένη σε καιρούς μεγάλου κινδύνου για τον οποίο δεν ευθύνεται κανείς. Είμαστε μια κοινότητα με κοινή μοίρα», δήλωσε η Καγκελάριος και πρόσθεσε – «με μεγάλη ειλικρίνεια» – ότι η Γερμανία μπορεί να πηγαίνει καλά, μόνο εφόσον και η Ευρώπη πηγαίνει καλά και ότι τα εθνικά μέτρα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τον κίνδυνο ενίσχυσης των διασπαστικών δυνάμεων.

Η ‘Ανγκελα Μέρκελ έκλεισε την ομιλία της τονίζοντας ότι η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για αρκετό καιρό ακόμη και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να εξακολουθήσουν να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. « Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά στις εβδομάδες, κατά τις οποίες είναι απαραίτητες οι αποστάσεις, μένουμε ενωμένοι. Καταφέραμε να επιβραδύνουμε την εξέλιξη του ιού. Αυτό καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να το διατάξει, αλλά μόνο να το ευχηθεί», κατέληξε η Καγκελάριος.

Βερολίνο-Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Μοιράσου το άρθρο: