Την παραίτησή του υπέβαλε ο νεοεκλεγείς φιλελεύθερος (FDP) Πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ, μετά τον σάλο που προκάλεσε η εκλογή του με την στήριξη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Λίγες ώρες μετά την επεισοδιακή ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στο κοινοβούλιο της Ερφούρτης, χιλιάδες Γερμανοί συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στην Θουριγγία, όσο και στο Βερολίνο, μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του FDP, αλλά και στην Κολωνία, στην Λειψία, στην Φρανκφούρτη, στο Μόναχο και στο Μαγδεμβούργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα BILD, ταυτόχρονα με την παραίτηση του Κέμεριχ, η Κοινοβουλευτική του Ομάδα υπέβαλε ψήφισμα για διάλυση του Κοινοβουλίου και προσφυγή σε νέες εκλογές.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ταξίδευε χθες για την Νότια Αφρική, χαρακτήρισε ασυγχώρητη για τις αξίες του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), τη σύμπραξη με το ακροδεξιό κόμμα AfD.

‘Eπειτα από απαίτηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), θα συγκληθεί στην Καγκελαρία η κυβερνητική επιτροπή, με τις ηγεσίες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού σε κατάσταση διαχείρισης κρίσης.

Το μέλλον του «μεγάλου» συνασπισμού τέθηκε ήδη εν αμφιβόλω από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD), ο οποίος προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις στη Θουριγγία θα έχουν συνέπειες σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ζήτημα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του θα θέσει αύριο στο Προεδρείο του κόμματός του ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, όπως δήλωσε ο ίδιος πριν από λίγο από την Ερφούρτη.

Το Προεδρείο του FDP θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο στο Βερολίνο προκειμένου να συζητήσει τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση της εκλογής του Πρωθυπουργού της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριχ. Ο κ. Λίντνερ πάντως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Κέμεριχ, ο οποίος λίγο νωρίτερα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Die Linke: «Δεν αξίζουν λουλούδια σε κάποιον που ανέχεται να εκλεγεί με τις ψήφους φασιστών»

Η Αριστερά (Die Linke), η οποία κέρδισε τις εκλογές στη Θουριγγία και ανέμενε ότι έστω και με δυσκολία θα κατάφερνε να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης, με πρωθυπουργό και πάλι τον Μπόντο Ράμελο, αντέδρασε ιδιαίτερα έντονα στις εξελίξεις.

Την διεξαγωγή νέων εκλογών έχουν υποδείξει τόσο η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ όσο και η αρχηγός του CDU ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Σέντερ, η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν και Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς, αλλά και ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντερ.

Η απάντηση όμως της τοπικής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών στην Θουριγγία, ότι αντιλαμβάνονται ως ευθύνη τους την προσπάθεια να εμποδίσουν την στασιμότητα και τις νέες εκλογές, επιβεβαίωσε επίσης την εσωτερική κρίση στο CDU, το προεδρείο του οποίου είχε προηγουμένως ομόφωνα αποφασίσει υπέρ της νέας προσφυγής στις κάλπες.

Το «πράσινο φως» για την εκλογή του υποψηφίου του, του Τόμας Κέμεριχ, ακόμη και με την στήριξη της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), φέρεται να είχε δώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της οικονομικής επιθεώρησης «Business Insider».

Ανταπόκριση-Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Μοιράσου το άρθρο: