Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, τρεις μόλις μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στις 17 Οκτωβρίου. Οι διαπραγματευτές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέκοψαν προσωρινά τις συνομιλίες τους με στόχο μια συμφωνία για το Brexit και θα αναμένουν την έκβαση της Συνόδου της ΕΕ στα μέσα της εβδομάδας πριν από οποιαδήποτε επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός του Brexit, μετέβη εκτάκτως στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινή λύση. Ωστόσο, «Παρά τις εποικοδομητικές και εντατικές διαπραγματεύσεις, ορισμένα σημαντικά θέματα παραμένουν άλυτα» επεσήμανε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ο Ντόμινικ Ράαμπ αναμένεται σήμερα να ενημερώσει το Κοινοβούλιο για τη χθεσινοβραδινή συνάντηση, ενώ την Τρίτη συναντάται το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το Brexit, πριν τη Σύνοδο.

Το ακανθώδες ζήτημα του πώς θα διασφαλιστεί ότι το Brexit δεν θα ισοδυναμεί με ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας είναι μεταξύ των θεμάτων που καθυστερούν τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε χθες ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε tweet που έστειλε μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο Μπαρνιέ ανέφερε: «Παρά τις εντατικές προσπάθειες, ορισμένα σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, μεταξύ αυτών το «δίχτυ ασφαλείας» για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία με στόχο την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου».

Σύμφωνα με πηγές, ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών όταν θα συναντηθούν για το δείπνο στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη, την παραμονή της Συνόδου της ΕΕ, όπου αναμένεται να παραστεί επίσης η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Τα εσωτερικά προβλήματα της αδύναμης κοινοβουλευτικά, Τερέζα Μέι, δεν της αφήνουν πολλά περιθώρια, καθώς οι αντάρτες στο κόμμα της και οι εταίροι της, απειλούν με καταψήφιση των προτάσεων της.

Αυτή η εβδομάδα μπορεί να καθορίσει το μέλλον της Μέι, ως πρωθυπουργού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Ρεπορτάζ: Ευδοξία Λυμπέρη

Σχετικές ειδήσεις

Μοιράσου το άρθρο: