Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη χρήση της ονομασίας Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Οι παλιές πινακίδες ξηλώνονται και τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να τοποθετούνται οι καινούριες που θα αναγράφουν το νέο όνομα στα σημεία εισόδου και εξόδου της γειτονικής χώρας, αρχής γενομένης από τον μεθοριακό σταθμό της Γευγελής, καθώς και σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια.

Ξεκίνησε στη γειτονική χώρα η διαδικασία για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. με την αλλαγή του ονόματος από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ σε ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Η αρχή, όπως κατέγραψε και ο τηλεοπτικός φακός, έγινε από την πρόσοψη του κυβερνητικού κτιρίου. Τις πρώτες πρωινές ώρες, η παλιά πινακίδα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» αφαιρέθηκε, ενώ περιμένει να αντικατασταθεί από τη νέα πινακίδα στην οποία θα αναγράφεται το νέο όνομα Βόρεια Μακεδονία. Θα ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία σε δρόμους, κτίρια και έγγραφα.

Με την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στη γειτονική χώρα, η ελληνική πλευρά θα πληροφορεί πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ ως «Βόρειας Μακεδονίας».

Σε ειδική τελετή αύριο, η σημαία του ΝΑΤΟ θα υψωθεί δίπλα στη σημαία της Βόρειας Μακεδονίας, μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, όπου θα έχει αναρτηθεί και η νέα ονομασία της χώρας, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, Ζόραν Ζάεφ, θα μιλήσει στην τελετή. Ταυτόχρονα η ημερομηνία έναρξης ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων θα δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα.

Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στις εδώ και δεκαετίες διμερείς διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Κατόπιν, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενημερώσει αναλόγως: την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη-μέλη, τα κράτη παρατηρητές στον ΟΗΕ καθώς και όλους τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος, για τις αλλαγές που έχουν επέλθει.

Η Κυβέρνηση των Σκοπίων σχηματίζει ήδη ομάδα που θα προετοιμάσει μέσα σε επτά ημέρες ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και δράσεων, για την αλλαγή της ονομασίας από τους κρατικούς θεσμούς, την αλλαγή στις ταμπέλες στα σύνορα και τις διπλωματικές και τις προξενικές αρχές με το νέο όνομα του κράτους.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις οι αντιπαραθέσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι θα χρησιμοποιεί τον όρο Βόρειο Μακεδονία, σε αντίθεση με άλλα στελέχη της ΝΔ που δεν θα αναγνωρίζουν, όπως αναφέρουν τη γειτονική χώρα με το νέο της όνομα

Τα πυρά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη στρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δήλωσή του στη Σιάτιστα ότι «σε λίγο χρονικό διάστημα θα καταργηθεί το Βόρεια και θα παραμείνει μόνο το Μακεδονία».

Δημοψήφισμα μετά τις εκλογές για να αποφασίσει ο λαός για την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών, ζητά η Ένωση Κεντρώων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Γ. Φασουλάς

Σχετικές ειδήσεις: ΠΓΔΜ: Η χώρα ετοιμάζεται για την αλλαγή της ονομασίας της

Μοιράσου το άρθρο: