Αλλάζουν το πολιτικό τοπίο τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βαυαρία, με αντίκτυπο και στο Βερολίνο. Οι Χριστιανοκοινωνιστές, σύμμαχοι της Μάρκελ, υποχώρησαν 10 μονάδες χάνοντας την αυτοδυναμία μετά από 6 δεκαετίες και τώρα πρέπει να αναζητήσουν κυβερνητικό εταίρο. Αυτός δεν αποκλείεται να είναι οι συντηρητικοί Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, που αναδείχθηκαν τρίτο κόμμα, ίσως και οι Πράσινοι, που ήρθαν δεύτεροι ενώ διψήφιο ποσοστό συγκέντρωσε το ξενοφοβικό AfD.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως οι βαριές απώλειες που υπέστησαν οι συντηρητικοί σύμμαχοί της στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο κρατίδιο της Βαυαρίας έδειξαν πως οι ψηφοφόροι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και υποσχέθηκε να αγωνιστεί προκειμένου να την ανακτήσουν.

«Το μάθημά μου από αυτό είναι πως, ως καγκελάριος, πρέπει να διασφαλίσω ότι η εμπιστοσύνη θα ξανακερδηθεί. Θα εργαστώ για αυτό με όλο μου το σθένος», είπε σε μια εκδήλωση με εκπροσώπους της γερμανικής βιομηχανίας.

«Καθόλου ευχαριστημένος» από το αποτέλεσμα δήλωσε και ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Σέντερ και έκανε λόγο για «μια όχι εύκολη μέρα» για το κόμμα του, το οποίο όμως, όπως είπε, έλαβε καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Έσπευσε ωστόσο να πάρει αποστάσεις από το δεύτερο κόμμα και μεγάλο κερδισμένο της σημερινής αναμέτρησης, τους Πράσινους, οι οποίοι συγκέντρωσαν ποσοστό 17,8% ενισχυόμενοι κατά σχεδόν 10 μονάδες από τις εκλογές του 2013. Στην τρίτη θέση αναδεικνύονται οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,8%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εξασφάλισε άνετα την είσοδό της στο τοπικό Κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας 10,4%, αλλά μένοντας μακριά από τα ποσοστά κοντά στο 15% που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

Δραματικές ήταν οι απώλειες και για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο έχασε 9,4% από τις εκλογές του 2013, με την αρχηγό του, Αντρέα Νάλες να αποδίδει το χαμηλό ποσοστό στις επιδόσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να ζητεί την ενδελεχή ανάλυση των αιτίων της αποτυχίας.

«Το ερώτημα εάν ο μεγάλος συνασπισμός λειτουργεί δεν θα κριθεί μόνο από το αποτέλεσμα μιας κρατιδιακής εκλογικής αναμέτρησης. Θα είναι μια απόφαση η οποία θα ληφθεί τους επόμενους μήνες», δήλωσε η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες, απαντώντας στην φημολογία περί ενδεχόμενης αποχώρησης του SPD από τον «μεγάλο» συνασπισμό, μετά και την ιστορική ήττα στις εκλογές.

«Η κακή εικόνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα να μην περάσουν τα θέματα τα οποία είναι σημαντικά για μας και για τους πολίτες. Το όλο ύφος της συνεργασίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο πρέπει να αλλάξει», δήλωσε σήμερα η κυρία Νάλες, αποδίδοντας και πάλι στις δυσλειτουργίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την ευθύνη για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα στην Βαυαρία. «Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να ορίσουμε κόκκινες γραμμές», συνέχισε η αρχηγός του SPD και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιολογηθεί πόσο μπορούν να προχωρήσουν τα θέματα για τα οποία το κόμμα της έλαβε την εντολή να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό που προέχει τώρα, τόνισε η ίδια, «είναι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις» την προεκλογική εκστρατεία στην Έσση, όπου διεξάγονται εκλογές στις 28 Οκτωβρίου.

«Είτε θα προσπαθήσουμε άλλη μια φορά να λογικεύσουμε τον εταίρο μας είτε θα φύγουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Αρχηγός της Νεολαίας του SPD Κέβιν Κιούνερτ, ο οποίος είχε εξ αρχής διαφωνήσει με την συμμετοχή του κόμματος στον συνασπισμό υπό την ‘Αγγελα Μέρκελ. Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ τόνισε ότι πρέπει να γίνουν σοβαρές αλλαγές «εάν αυτή η κυβέρνηση θέλει να παραμείνει», ενώ ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Λαρς Κλινγκμπάιλ επισήμανε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Βαυαρία ο «μεγάλος» συνασπισμός κρέμεται από μια κλωστή και θα πρέπει να δημιουργηθούν διαφορετικές σχέσεις μεταξύ των εταίρων προκειμένου να διασωθεί. Ο κ. Κλίνγκμπάιλ δήλωσε ακόμη ότι σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Νοεμβρίου θα εξεταστούν τα αποτελέσματα τόσο της Βαυαρίας όσο και της Έσσης, όπου η τοπική κυβέρνηση είναι επίσης «μεγάλος» συνασπισμός CDU και SPD, αλλά ζήτησε οι επόμενες δύο εβδομάδες να αφιερωθούν στον προεκλογικό αγώνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, βίντεο Ρένα Δημητρίου

Μοιράσου το άρθρο: