(AP Photo/Visar Kryeziu)

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες, κάτω από τα ερείπια που άφησε ο φονικός σεισμός στην Αλβανία.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον στους 49.

Σωστικά συνεργεία ανέσυραν τις σορούς μιας μητέρας και τριών παιδιών και ενός άντρα. Αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού μιας γυναίκας.

Αλβανία: Λιγοστεύουν οι ελπίδες για επιζώντες-Αγωνία πάνω από τα ερείπια (video)

Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 900. Την ίδια ώρα, σε νοσοκομεία του Δυρραχίου και των Τιράνων έφτασαν 50 νέοι τραυματίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που είχαν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης σε 1050. Από αυτούς οι 65 παραμένουν στο νοσοκομείο με σοβαρότερα τραύματα, ενώ ένα νεαρό κορίτσι βρίσκεται από χθες σε κώμα.

Στις 13:00 τοπική ώρα, κηδεύτηκαν τα 9 μέλη των δύο οικογενειών Γκρέκου και Σάρα, 3 και 6 μέλη, αντίστοιχα, παρουσία του πρωθυπουργού, συγγενών και εκατοντάδων συμπολιτών τους.

Οι εικόνες συγκλονίζουν καθώς οι κηδείες διεξάγονται στους καταυλισμούς, εφόσον οι εκλιπόντες έχασαν τη ζωή τους στα ερείπια των σπιτιών τους. Έτσι από τα 22 άτομα που έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό στη Θουμάνα κηδεύτηκαν μέχρι τώρα οι 13. Χθες, κηδεύτηκαν τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Ρέτσι μεταξύ των οποίων και η 24χρονη φίλη του γιου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Άλλες δύο πολυμελείς οικογένειες ξεκληρίστηκαν στο φονικό αυτό σεισμό. Συγκλονίζει η οικογένεια Λιάλια, στα προάστια του Δυρραχίου, που έχασε στα ερείπια του τετραώροφου σπιτιού της, 8 μέλη.

Κοντά στις 10.000 ανέρχονται οι άστεγοι.

Η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα αλλά και η βροχόπτωση από χθες βράδυ δυσκολεύει το έργο των διασώσεων.

Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 500 μετασεισμικές δονήσεις, αρκετές πάνω από 5 Ρίχτερ, που ταρακουνούν κτήρια και τρομοκρατούν τους πολίτες.

Επιπρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια στα Τίρανα, έστειλε η Ελλάδα. Κλιμάκιο πολιτικών μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αναχωρεί σήμερα για την Αλβανία, μετά από συνεννόηση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη.

Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα των αλβανικών αρχών, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για την αποστολή ειδικού κλιμακίου πολιτικών μηχανικών προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψίες στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτής της ανταπόκρισης αναχώρησε το μεσημέρι με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας μια ομάδα 16 ατόμων της ΓΔΑΕΦΚ (Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών .

Σημειώνεται ότι το ίδιο αεροσκάφος κατά την επιστροφή του στη χώρα μας θα μεταφέρει την ομάδα της ΕΜΑΚ που επιχειρούσε στην Αλβανία τις προηγούμενες ημέρες, καθώς ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Η επιστροφή της ΕΜΑΚ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας αναμένεται μετά τις 17.00 σήμερα.

Πρόσθετη στήριξη έκτακτης ανάγκης από την Ε.Ε. στην Αλβανία

Πρόσθετη στήριξη έκτακτης ανάγκης λόγω του ισχυρότερου, εδώ και δεκαετίες, σεισμού και των πολυάριθμων μετασεισμών στην Αλβανία, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και δημοσιοποιεί η Κομισιόν.

Αναλυτικά, «ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των αλβανικών αρχών στις 26 Νοεμβρίου. Εκτός από τις 3 ομάδες έρευνας και διάσωσης άνω των 200 υπαλλήλων, που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην Αλβανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στην ικανοποίηση του αιτήματος της Αλβανίας για πρόσθετη στήριξη, όπως βοήθεια σε είδος και στατικούς μηχανικούς», σημειώνεται σε δελτίο Τύπου της Επιτροπής (αντιπροσωπεία στην Ελλάδα).

Εκδηλώσεις συμπαράστασης 

Το Εργατ/κό Κέντρο Νομού Χανίων στηρίζει τον αγώνα των συνταξιούχων και καλεί μέσω σχετικής ανακοίνωσης τους εργαζόμενους του Νομού να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Συγκλονισμένοι από το δράμα των συμπατριωτών τους, οι Αλβανοί μετανάστες στα Χανιά. Συλλέγουν ανθρωπιστική βοήθεια και χρήματα, για να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς.

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της Αλβανίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: