Ανυπομονησία για χαλάρωση των μέτρων-Πέφτει η καμπύλη μετάδοσης κρουσμάτων στην Ευρώπη (video)

Ύστερα από ένα μήνα και πλέον lockdowns, οι χώρες σταδιακά προχωρούν σε χαλάρωση των περιορισμών, θεωρώντας ότι έχει παρέλθει η κορύφωση της μόλυνσης. Στις ΗΠΑ, ολοένα και περισσότερες πολιτείες ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στο εμπόριο παρά τις προειδοποιήσεις από ειδικούς ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επαρκή τεστ διαθέσιμα, ενώ στην Ευρώπη οι χώρες χαλαρώνουν σταδιακά τα αυστηρά μέτρα που είχαν λάβει. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι εργοστάσια και εργοτάξια μπορούν να ξανανοίξουν από τις 4 Μαΐου ενώ θα επιτραπούν οι επισκέψεις σε συγγενείς. Αντίθετα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να χαλαρώσει το lockdown στη χώρα.

Στη Γερμανία, επιτράπηκε η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με επιφάνεια μικρότερη των 800 τ.μ. και από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας (που μπορεί να είναι και ένα υφασμάτινο μαντίλι) τουλάχιστον για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων. Η χώρα είχε χθες 152.438 κρούσματα και 5.500 νεκρούς. Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο ξεκινά την παραγωγή στο μεγαλύτερο εργοστάσιό της στο Βόλφσμπουργκ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε εγγυήσεις δανείων ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ της γερμανικής κυβέρνησης υπέρ της αεροπορικής εταιρίας τσάρτερ Condor, ενώ η γερμανική κυβέρνηση προχωρά στη μερική αποζημίωση των απωλειών που είχε η αεροπορική εταιρία εξαιτίας του κορονοϊού.

Ιταλία-Τζ. Κόντε: Ξανανοίγουμε!

Από τις 4 Μαΐου, ολόκληρος ο μεταποιητικός τομέας θα ξανανοίξει, το ίδιο και ο κατασκευαστικός τομέας, καθώς οι πωλήσεις που σχετίζονται με τη βιομηχανία και την κατασκευή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, τέσσερις Δευτέρες θα δώσουν τον ρυθμό με τον οποίο θα ανοίξει ξανά η χώρα, με αρχή από τα εργοτάξια, στη συνέχεια καταστήματα και τελευταία τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα κομμωτήρια.

Οι Καθολικοί Επίσκοποι Ιταλίας αντέδρασαν αρνητικά στην απόφαση της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε να μην επιτρέψει προς το παρόν τη δυνατότητα τέλεσης των λειτουργιών. Σύμφωνα με την χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης, από τις 4 Μαίου θα μπορούν να τελούνται μόνο κηδείες, με συμμετοχή όχι περισσοτέρων των δεκαπέντε συγγενών.

Γαλλία: Μειώνονται οι νεκροί

Σημαντική πτώση καταγράφεται στον αριθμό των νεκρών στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, ενώ αύριο κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη σταδιακή άρση μέτρων.

Βέλγιο: Σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών από τις 4 Μαΐου

Τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου, αλλά σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές, ενώ τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν θα είναι τα καταστήματα υφασμάτων στις 4 Μαΐου, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς, που απαιτούν απ’ όλους τους Βέλγους ηλικίας 12 ετών και άνω να φορούν μάσκες στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, έπεσε σε 127 χθες, Κυριακή, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαρτίου.Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της COVID-19 μειώθηκε επίσης σε χαμηλό ενός μήνα, στα 553. Το Βέλγιο έχει καταγράψει 46.687 κρούσματα COVID-19 και 7.207 θανάτους, που το καθιστούν μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη θνητότητα στον κόσμο. Ωστόσο, αντίθετα απ΄ό,τι συμβαίνει με τις περισσότερες χώρες, τα στοιχεία στο Βέλγιο περιλαμβάνουν τους θανάτους σε κέντρα φροντίδας.

Βρετανία: Σε ισχύ τα μέτρα

Σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα στη Βρετανία, καθώς η χώρα συνεχίζει να πληρώνει ακριβά το τίμημα της καθυστέρησης στην ανάληψη δράσης. Ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε στην Ντάουνινγκ Στριτ, όμως στις πρώτες δηλώσεις του εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για άρση των μέτρων, επικαλούμενος τον κίνδυνο μίας νέας έξαρσης.

Ισπανία: Προς σταδιακή χαλάρωση μέτρων

Σταδιακή χαλάρωση μέτρων υποσχέθηκε η κυβέρνηση αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των θανάτων, που όμως το τελευταίο 24ωρο κατέγραψαν μικρή άνοδο. Η αρχή έγινε χθες, καθώς έπειτα από 6 εβδομάδες επετράπη στα παιδιά κάτω των 14 ετών να βγαίνουν από το σπίτι για έως και μία ώρα, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ..

Ελβετία: Άνοιξαν τα κομμωτήρια

Στην Ελβετία, από σήμερα άνοιξαν τα κομμωτήρια, και τα ανθοπωλεία με είδη κήπου. Από τις 11 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά και τα καταστήματα.

Τσεχία: Ανοίγουν εργοστάσια

Οι Τσέχοι μπορούν να συγκεντρώνονται υπαιθρίως σε ομάδες μέχρι δέκα ανθρώπων. Μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους όποτε θέλουν, όμως οι κανόνες κοινωνικής απόστασης, όπως και η υποχρεωτική χρήση μάσκας, εξακολουθούν να ισχύουν. Από σήμερα μπορούν επίσης να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Ρωσία: Με 87.147 κρούσματα, ξεπέρασε την Κίνα

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Ρωσία αυξήθηκε το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατά 6.198, φθάνοντας συνολικά τις 87.149 και στις 85 περιφέρειες της χώρας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ρωσία ξεπέρασε σε κρούσματα την Κίνα, όπου ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε τις 84.500, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου πήραν εξιτήριο 579 ασθενείς και κατέληξαν 50. Συνολικά έχουν αναρρώσει 7.346 άτομα, ενώ έχουν οι νεκροί έφθασαν τους 794. Επισημαίνεται ότι μεταξύ των νέων κρουσμάτων τα 2.693 (43,4%) δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Κίνα: “Επικίνδυνο” το αίτημα διενέργειας έρευνας

Η Κίνα απειλεί με μποϊκοτάζ την Αυστραλία έπειτα από το αίτημα της Καμπέρα για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με την COVID-19.
Η Αυστραλία συντάχθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ζήτησε και αυτή τη διενέργεια έρευνας. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ απέρριψε κάθε «αμφισβήτηση της διαφάνειας της Κίνας στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημιολογικής κατάστασης», ενώ ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αυστραλία Τσενγκ Τζίνγκιε, προειδοποίησε πως το αίτημα για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας είναι «επικίνδυνο».

Βενεζουέλα: Επί ποδός ακτιβιστές για το Περιβάλλον

Η απόφαση της Βενεζουέλας να επιτρέψει την εξόρυξη χρυσού και διαμαντιών σε έξι ποτάμια στην περιοχή του Αμαζονίου μπορεί να επιδεινώσει τις περιβαλλοντικές καταστροφές λόγω της υπό κρατική αιγίδα μεταλλευτικής αυτής επένδυσης, αλλά παράλληλα τροφοδοτεί τη μετάδοση του κορονοϊού στους ευάλωτους τοπικούς πληθυσμούς, υποστηρίζουν προασπιστές του περιβάλλοντος και βουλευτές.
«Υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στην εξόρυξη και την ανάπτυξη ορισμένων επιδημιών, όπως η ελονοσία, η ιλαρά και άλλων λοιμωδών ασθενειών. Έτσι, μέσα στο πλαίσιο της έξαρσης του κορονοϊού, η εξορυκτική δραστηριότητα σε αυτά τα ποτάμια μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη μετάδοση», τονίζει ο Λουΐς Μπέγιο από την ομάδα περιβαλλοντικού ακτιβισμού Wataniba Amazon Socio-Environmental Working Group .Θα καταστρέψουν το νερό, το έδαφος και τον αέρα. Ο υδράργυρος που χρησιμοποιούν προκαλεί σοβαρή βλάβη στους ανθρώπους, κυρίως στους ανθρακωρύχους και τις κοινότητες των γειτονικών περιοχών», τονίζει η βουλευτής Μαρία Γαβριέλα Ερνάντες, επικεφαλής της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

ΕΡΤ1-Ανταποκριτές: Αλέξανδρος Μόρντουντακ, Ευδοξία Λυμπέρη, Θωμαίς Παπαϊωάννου, Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος