«Στροφή προς τα πίσω» της Τουρκίας, ως προς την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξής της στο ευρωπαϊκό μπλοκ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου, διαπιστώνεται στην έκθεση προόδου που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση θα κληθεί να αποδεχθεί τις συνέπειες εάν αποφασίσει να σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην έκθεση επισημαίνεται ρητά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει απερίφραστα την θανατική ποινή.

«Είναι καιρός η Άγκυρα να μας πει τι ακριβώς θέλει. Πρόκειται για μία δοκιμασία της αξιοπιστίας της, αλλά και την αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν.

«Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να εκπληρώσει τα υψηλότερα κριτήρια επί των οποίων έχει δεσμευθεί και επί των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός», πρόσθεσε ο Γιοχάνες Χαν.

Η Επιτροπή επισημαίνει τη «σοβαρή οπισθοδρόμηση» στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης τον τελευταίο χρόνο, αναφερόμενη στις δικαστικές διώξεις εναντίον δημοσιογράφων, συγγραφέων ή χρηστών κοινωνικών δικτύων, καθώς και στο κλείσιμο πολλών μέσων ενημέρωσης που προκαλούν «σοβαρές ανησυχίες».

Η Επιτροπή σημειώνει ότι πρέπει να βελτιωθούν οι εγγυήσεις σεβασμού των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων που περιλαμβάνει το τουρκικό νομικό πλαίσιο.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Επίτροπος Χαν ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση για την επίλυσή του βρίσκεται σε «καλό σημείο» , επισημαίνοντας ότι η δέσμευση της Τουρκίας να συμβάλει σε μια συνολική λύση παραμένει σημαντική.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει ακόμη τις υποχρεώσεις της για την πλήρη και μη διακριτική εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, επισημαίνει η έκθεση της Επιτροπής.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: