Αποδεχόμενος λάθη και υπερασπιζόμενος συνεργάτες αποζητά την κανονικότητα

Επιστροφή σε μία κανονικότητα αποζητά ο Βρετανός πρωθυπουργός με επιθετική πολιτική για τεστ και ιχνηλάτηση σε κάθε ένα μεμονωμένο περιστατικό κορονοϊού. Ο Μπόρις Τζόνσον επιμένει να στηρίζει τον σύμβουλο του που φέρεται να παραβίασε την καραντίνα παρά την γενική κατακραυγή.

Στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γενικών Υποθέσεων, ο Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε ότι το πολυαναμενόμενο μαζικό πρόγραμμα ανίχνευσης επαφών κορονοϊού πρόκειται να ξεκινήσει στην Αγγλία άμεσα.

Η χώρα μπαίνει άμεσα σε ευρεία εφαρμογή τεστ για τον κορονοϊό και τεστ αντισωμάτων για όλους. Επιπλέον αναμένεται σύντομα η ευρεία εφαρμογή της τηλεφωνικής ανίχνευσης κρουσμάτων κοντά στον κάτοχο του τηλεφώνου. Με την επιθετική αυτή πολιτική καταστολής της πανδημίας, η κυβέρνηση ελπίζει να θέσει τη μηχανή του κράτους ξανά σε λειτουργία αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου και με κλιμακούμενη χαλάρωση των μέτρων. Αργότερα τον Ιούνιο αναμένεται να επιτραπεί αυστηρός αριθμός ατόμων για κοινωνικές συναντήσεις.

Προκειμένου να αποφευχθεί δεύτερο κύμα κρουσμάτων, κάτι που φοβούνται οι γιατροί, αναμένεται να εισαχθούν κανόνες για άμεσο αποκλεισμό ολόκληρων πόλεων και περιοχών με συνοπτικές διαδικασίες.

Όταν η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας σταμάτησε τα τεστ και την ιχνηλάτηση στον πληθυσμό στις 12 Μαρτίου είχαν πεθάνει μόλις 10 άτομα από τον COVID-19. Σήμερα, με το λανσάρισμα του εντατικού προγράμματος Τεστ και Ιχνηλάτηση από το βρετανικό ΕΣΥ, δυόμισι μήνες αργότερα, ο επίσημος αριθμός θανάτων πλησιάζει τους 40.000 – και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος.

Απαντώντας σε ερώτηση από τον πρώην υπουργό Υγείας Τζέρεμι Χαντ χθες, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε τελικά αυτό που ήταν οδυνηρά προφανές εδώ και εβδομάδες – ότι “το τεστ και η ιχνηλάτηση δεν έπρεπε ποτέ να σταματήσει και ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου άφησαν τη Βρετανία δυστυχώς απροετοίμαστες για αυτό το είδος πανδημίας”.

“Η αποτυχία να μάθουμε τα μαθήματα” της πανδημίας Sars του 2002 ευθύνεται εν μέρει για την αργή μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου σε πρόγραμμα μαζικών δοκιμών για τον κοροναϊό.

Ο κ. Τζόνσον απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις για διερεύνηση της φερόμενης παραβίασης του Dominic Cummings, λέγοντας: «Δόθηκε ευρεία εξήγηση για το τι συνέβη στη ζωή του συμβούλου μου μεταξύ της 27ης Μαρτίου και της 14ης Απριλίου. Και ειλικρινά, δεν είμαι σίγουρος αυτή τη στιγμή ότι μια έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα αποτελεί πολύ καλή χρήση του χρόνου.”

Αυτή όμως η αποτυχία μεταφράστηκε σε ανθρώπινες ζωές καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο υπέστη το υψηλότερο ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού από την πανδημία του κορονοϊού. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ερευνώντας χώρες που παράγουν συγκρίσιμα δεδομένα, και σύμφωνα με τα στοιχεία περί υπερβάλλουσας θνησιμότητας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει 59.537 περισσότερους θανάτους από το συνηθισμένο από την εβδομάδα που έληξε στις 20 Μαρτίου, δείχνοντας ότι ο ιός σκότωσε άμεσα ή έμμεσα 891 άτομα ανά εκατομμύριο._

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος