Αρμακόλας: Επικίνδυνη η κλιμάκωση της έντασης στην Αλβανία (audio)

Η κρίση στην Αλβανία σοβεί αρκετούς μήνες και δείχνει τώρα να φτάνει στο αποκορύφωμά της, έχει επικίνδυνη κλιμάκωση που συνδέεται ευθέως με την απόφαση του προέδρου να προσπαθήσει να αναστείλει τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την αντίδραση του πρωθυπουργού που δηλώνει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν. Την εκτίμηση έκανε ο κ. Ιωάννης Αρμακόλας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Πρόσθεσε ότι «αυτό ενδέχεται να προκαλέσει, μεταξύ άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, και μία οιονεί συνταγματική κρίση εάν δεν μπορέσουν να συνεννοηθούν για τη διεξαγωγή των εκλογών».

Ο κ. Αρμακόλας επεσήμανε ότι «δύο θέματα που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι αυτού του είδους οι βίαιες συγκεντρώσεις υπάρχουν εδώ και αρκετούς μήνες και ότι δεν είναι νέο φαινόμενο. Η Αλβανία είναι μία χωρα με πολλά προβλήματα στη λειτουργία της δημοκρατίας, άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει υπάρξει καμία εκλογική αναμέτρηση από το τέλος του κομμουνισμού έως σήμερα, που να μην έχει αμφισβητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Πάντα υπάρχουν αποχωρήσεις αντιπολίτευσης από το κοινοβούλιο, συστηματικά η αντιπολίτευση αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση στους δρόμους με βίαιες διαδηλώσεις, ενώ την ίδια πρακτική έχει ακολουθήσει και το σοσιαλιστικό κόμμα του Ράμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αυτή είναι συνηθισμένη εικόνα στην Αλβανία και αποτυπώνει τα προβλήματα που έχει η δημοκρατία στη χώρα και θα χρειαστεί χρόνια οι θεσμοί να είναι ισχυροί και υγιείς».

Ο κ. Αρμακόλας τόνισε ότι «πολλοί αυταρχικοί ή ημι-αυταρχικοι ηγέτες σε βαλκανικού τύπου δημοκρατίες έχουν κοινά σημεία, με παρόμοιο σενάριο βίαιης κινητοποίησης πολιτών, αντίδραση του κράτους, εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών με υλικό που θα χρησιμοποιηθεί από την αντιπολίτευση και που μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης. Η εικόνα αυτή είναι γνωστή, την είδαμε στη Β Μακεδονία, την βλέπουμε τώρα στην Αλβανία. Όμως, επεσήμανε ο κ. Αρμακόλας, «υπάρχουν βασικά στοιχεία διαφοροποίησης. Στη Β. Μακεδονία ο Ζάεφ πήρε ένα παλαιό κόμμα, το μεταρρύθμισε και το παρουσίασε σε συνεργασία με την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών σαν κάτι καινούργιο και διαφορετικό και αυτό φάνηκε όταν ήρθε στην εξουσία. Στην Αλβανία αντίθετα το δημοκρατικό κόμμα είναι μία από τα ίδια και συμβαίνει εκεί η εναλλαγή κομμάτων του σοσιαλιστικού και του δημοκρατικού στην εξουσία χωρίς καμία διαφορά ούτε στον τρόπο λειτουργίας, ούτε στην οικονομία και χωρίς να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία».

Ο κ. Αρμακόλας κατέληξε λέγοντας ότι «η ΕΕ καταλαβαίνει πως η κυβέρνηση Ράμα είναι πολύ προβληματική και γι’ αυτό υπάρχει διστακτικότητα να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. ‘Αλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χρόνος που γίνονται σχετικές δηλώσεις, είτε από την Ολλανδία, είτε από την Αυστρία, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες για τη Β. Μακεδονία. Η Αλβανία δεν έχει την εικόνα μιας χώρας που λειτουργεί με τον τρόπο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Οι δύο χώρες είναι στο ίδιο γκρουπ και θα ληφθεί απόφαση και για τις δύο, και εδώ τίθεται το θέμα με δεδομένο ότι η Β. Μακεδονία είναι μπροστά όχι μόνον από την Αλβανία, αλλά σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, και από το Μαυροβούνιο και από τη Σερβία. Όμως την κρατάει πίσω το γεγονός ότι πολιτικά είναι στο ίδιο γκρουπ. Πολλοί ανησυχούν για τυχόν συνέπειες που θα υπάρξουν εάν επιβραβευτούν οι προσπάθειες της Β. Μακεδονίας και μείνει πίσω η Αλβανία. Ο Ράμα έχει έντεχνα καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη την λογική ότι εάν δεν προχωρήσει η ένταξη της χώρας στην ΕΕ δεν φταίει η Αλβανία, αλλά τα αντιαλβανικά αισθήματα που έχει η Ευρώπη. Εάν οι δύο χώρες χωριστούν θα δούμε πολύ έντονες προσπάθειες του Ράμα να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν φταίει αυτός και ότι το μέλλον είναι μια ενιαία Αλβανία που θα περιλαμβάνει το Κόσσοβο και ίσως και άλλες περιοχές.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπαλτατζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος