Έξι εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit, «σίγουρα το θέμα δεν είναι να κάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποιώντας ότι εκκρεμούν  ζητήματα όπως τα δικαιώματα των πολιτών και τα ιρλανδικά σύνορα. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου προειδοποιούσε για τον κίνδυνο άτακτου Brexit, επισημαίνοντας ότι «ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ».

Δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε  το Λονδίνο «να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα, χαρακτηρίζοντας  απαραίτητο το «δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει διαμελισμένη Ιρλανδία μετά το Brexit».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι ο Τζόνσον του είπε τη Δευτέρα ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί μια συμφωνία, όμως σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Την απαισιοδοξία του Γιούνκερ φάνηκε να συμμερίζεται η Φινλανδή υπουργός αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Τίτι Τουπουράινεν, η οποία επίσης απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές, και δήλωσε ότι «ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι ένα πολύ πιθανό αποτέλεσμα».

«θα πρέπει να λογοδοτήσετε στους πολίτες» της Βρετανίας, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ κλείνοντας την ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο. Απευθυνόμενος ειδικά στους Βρετανούς ευρωβουλευτές τόνισε: «Οι Βρετανοί πολίτες, όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, έχουν δικαίωμα στην αλήθεια για τις επιπτώσεις του Brexit, όλες τις επιπτώσεις που είναι πολύ πιο σοβαρές, που δεν θέλετε να το πείτε», πρόσθεσε.

«Ηλίθιο Brexit»

Πολλοί ευρωβουλευτές προειδοποίησαν κατά Brexit χωρίς συμφωνία, τόσο για να αποφευχθεί το οικονομικό σοκ όσο και επειδή δεν θέλουν να δουν τη Βρετανία να γίνεται  αντίπαλος με χαμηλή φορολόγηση και λιγότερους ρυθμιστικούς κανόνες.

«Δεν θα δεχθούμε μια Σιγκαπούρη στη Βόρεια Θάλασσα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, φιλελεύθερος ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit.

Στη διάρκεια μιας συχνά τεταμένης συζήτησης αρκετοί ευρωβουλευτές επιτέθηκαν εναντίον των ιδιαίτερα θορυβωδών Βρετανών, ευρωσκεπτικιστών συναδέλφων τους που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτήρισε το Brexit «ηλίθιο», ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Φερχόφστατ επέκριναν τα σχέδια του Λονδίνου για ενισχυμένη κυριαρχία τη στιγμή που ο Τζόνσον αναστέλλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ.

Σε αναστολή το βρετανικό Κοινοβούλιο-Ελπίδες από το Αν. Δικαστήριο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας συνεχίζει την ακροαματική διαδικασία σχετικά με το αν ήταν παράνομη η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου εν μέσω της προετοιμασίας του Brexit.
Η ακροαματική διαδικασία, η οποία άρχισε χθες, θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Το κοινοβούλιο προγραμματίζεται να συνέλθει εκ νέου στις 14 Οκτωβρίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Σχετική είδηση: Για έλλειψη πρότασης συμφωνίας με την ΕΕ κατηγορείται ο Μ. Τζόνσον (video)

Μοιράσου το άρθρο: