Δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν σκοπό, μια προσωρινή δικλείδα ασφαλείας (backstop) για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία μετά το Brexit,  δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Le Monde, Rzeczpospolita και Luxemburger Wort, ο Μπαρνιέ σημείωσε ότι η τρέχουσα πρόταση για το backstop αποτελεί την μόνη επιλογή που υπάρχει στο τραπέζι.

«Το ζήτημα να περιοριστεί το backstop χρονικά έχει ήδη συζητηθεί δύο φορές από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτή που έχουμε είναι η μόνη πιθανή επιλογή επειδή μια ασφάλεια δεν έχει καμία χρησιμότητα αν είναι περιορισμένη χρονικά», σημείωσε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα τη διαδικασία για την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης που διαπραγματεύτηκαν οι Βρυξέλλες με το Λονδίνο, όπως ανέφεραν  πολλοί ευρωβουλευτές, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία ακόμη δεν έχει εγκρίνει αυτή τη συμφωνία για το Brexit.

Οι Εργατικοί, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι κλίνουν προς τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει στη Βρετανία ότι περιμένει τις προτάσεις της αλλά και πως η Συμφωνία Αποχώρησης –την οποία καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Κοινοτήτων– είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να πετύχει το Λονδίνο.

Σήμερα και ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και ότι εναπόκειται στους Βρετανούς να δηλώσουν στην ΕΕ την πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές Υποθέσεις δήλωσε ωστόσο  στο Reuters, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ότι η ΕΕ είναι έτοιμη και περιμένει, και κανείς δεν θέλει μια έκβαση χωρίς μια συμφωνία.

«Κανείς δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αυτό είναι σαφές. Το βρετανικό κοινοβούλιο δεν επιθυμεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση δεν θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, άρα χρειάζεται να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές, οι οποίες δεν θα συνιστούν ένα Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Η Βρετανία θέλει να προχωρήσει σε εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός της ΕΕ για όταν θα αποχωρήσει από την Ένωση. Εάν αποχωρήσει έχοντας εξασφαλίσει μια συμφωνία, τότε ξεκινά μια μεταβατική περίοδος, διατηρώντας σε ισχύ τις σημερινές εμπορικές διευθετήσεις έως το τέλος του 2020.

Ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ είπε  σήμερα ότι η Βρετανία δεν θα έχει προχωρήσει σε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες έως τον Μάρτιο εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία γιατί οι σημερινοί εμπορικοί εταίροι υποτιμούν την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς μια συμφωνία

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Μοιράσου το άρθρο: