Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με τα όλα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της σλοβακικής προεδρίας, για να βρουν τρόπους επίσπευσης μετεγκατάστασης των προσφύγων, επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν έξι Ευρωβουλευτές, αναφορικά με τη στάση της Σλοβακικής Προεδρίας στο προσφυγικό.

Ο κ. Αβραμόπουλος επικαλούμενος τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπενθυμίζει πως «όταν μιλάμε για πρόσφυγες, η θρησκεία, οι πεποιθήσεις, η φιλοσοφία δεν έχουν θέση». Επίσης σημειώνει πως «η Επιτροπή συνεργάζεται με τη Σλοβακική Προεδρία (του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης) όπως και με άλλες Προεδρίες, δηλαδή στο πλαίσιο των διαφόρων φόρουμ που παρέχουν τη δυνατότητα διαλόγου μεταξύ των κρατών-μελών και της Επιτροπής, σχετικά με την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, στα οποία συγκαταλέγονται η SCIFA, οι IPCR και, ειδικά όσον αφορά τη μετεγκατάσταση, το Φόρουμ για την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση, οι τακτικές συνεδριάσεις των εθνικών σημείων επαφής για τη μετεγκατάσταση και οι μηνιαίες συνεδριάσεις των αξιωματικών-συνδέσμων στην Ελλάδα και την Ιταλία».

Σημειώνεται ότι τη σχετική ερώτηση κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές: Κώστας Χρυσόγονος – GUE/NGL, Barbara Spinelli – GUE/NGL, Στέλιος Κούλογλου – GUE/NGL, Αna Gomes – SD, Guillaume Balas – SD, με πρωτοβουλία του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή προκλητικές και ρατσιστικές δηλώσεις του Σλοβάκου Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε δηλώσει πως «δεν έχει θέση το Ισλάμ στη Σλοβακία», είχε καταθέσει ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας της να αξιολογήσει τις δηλώσει αυτές καθώς και «να εργαστεί από κοινού με τη σλοβακική προεδρία για την υλοποίηση των κοινών ευρωπαϊκών αποφάσεων για τους πρόσφυγες και να ξεπεράσει τις σημαντικές καθυστερήσεις».

Μοιράσου το άρθρο: