Η γερμανική «λαϊκή» εφημερίδα Bild κατέθεσε αγωγή εναντίον του περιοδικού Focus Online, με την κατηγορία της συστηματικής αντιγραφής αποκλειστικών συνδρομητικών άρθρων που είναι προσβάσιμα μόνον κατόπιν πληρωμής. Δεν υπάρχουν σαφή όρια στα ζητήματα της «διαδικτυακής λογοκλοπής», προειδοποιούν νομικοί της Γερμανίας.  

«Το ότι μπορεί να εμπνέεσαι από αντίπαλα μέσα ενημέρωσης είναι κάτι το σύνηθες την εποχή του διαδικτύου», λέει ο δικηγόρος Γενς Κλάους Φούσμπαν, που ειδικεύεται σε ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων. «Το ότι η δικαιοσύνη όμως καλείται να ασχοληθεί με τη συστηματική αντιγραφή από έναν ανταγωνιστή, είναι κάτι καινούριο», εξηγεί ο ίδιος.

Το 2010 το Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γερμανίας είχε αποφανθεί ότι από πλευράς πνευματικής ιδιοκτησίας «επιτρέπεται να συνοψίζει κανείς με δικά του λόγια το περιεχόμενο ενός άρθρου και να αξιοποιεί στη συνέχεια δημοσιογραφικά αυτή τη σύνοψη».

Στην αγωγή της, ωστόσο, η Bild δεν επικαλείται το δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας με την κλασική του έννοια, αλλά τα «δικαιώματα προσωπικών δεδομένων», καθώς και το δίκαιο Ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του Focus δεν υπήρξε ακόμη επίσημη αντίδραση.

Αναζητώντας δικαστικό προηγούμενο, Γερμανοί νομικοί παραπέμπουν σε ιστορική νομική διαμάχη εν μέσω Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ δυο αμερικανικών ειδησεογραφικών πρακτορείων το 1918. Το ένα διέθετε πολεμικούς ανταποκριτές στην Ευρώπη και το άλλο που δεν διέθετε ανταποκριτές αντέγραφε τις ειδήσεις από εφημερίδες στις ανατολικές ακτές και τις διέδιδε στη συνέχεια μέσω δικών του τηλεγραφημάτων στις δυτικές ΗΠΑ.
«Και τότε τέθηκε το ερώτημα εάν απαγορεύεται η διάδοση μιας είδησης την οποία «έβγαλε» κάποιος άλλος. Η απάντηση που δόθηκε: οι ειδήσεις είναι ελεύθερες».

Δεν μπορείς να αποτρέψεις το να παρακολουθεί ένα μέσο τους ανταγωνιστές του, επισημαίνει και ο δικηγόρος Γενς Κλάους Φούσμπαν, εντούτοις υπάρχουν και όρια. «Πρέπει να δεις πότε παραβιάζονται αυτά τα όρια. Εάν αυτό ισχύει και νομικά; Αυτό είναι τώρα το άκρως ενδιαφέρον νομικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί».

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: