Brexit ή Bremain: Η πόλωση αυξάνει όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα στη Βρετανία

ΑνταBrexit ή Bremain: Η πόλωση αυξάνει όσο πλησιάζει το δημοψήφισμα στη Βρετανίαπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

«Ψηφίστε έξοδο από την ΕΕ και στις 24 Ιουνίου θα είμαστε ξανά ανεξάρτητο κράτος» φώναζε ο Μπόρις Τζόνσον ξεσηκώνοντας το κοινό του. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου μαζί με τον υπουργό δικαιοσύνης Μάικλ Γκοβ και την υφυπουργό Εργασίας Πρίτι Πατέλ υποσχέθηκαν ότι μετά την έξοδο από την ΕΕ η Βρετανία θα εφαρμόσει ένα σύστημα πόντων αντίστοιχο με της Αυστραλίας προκειμένου να δίνεται η άδεια σε Ευρωπαίους πολίτες να εργαστούν στη χώρα.

Αυτό όπως είπαν, «δεν θα επηρεάσει τους Ευρωπαίους που ήδη εργάζονται στη χώρα» και θα μπει σε εφαρμογή έως το 2020.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από την καμπάνια «Ισχυρή Βρετανία μέσα στην ΕΕ» και τον επικεφαλής της Ουίλ Στρο: «η πρόταση της καμπάνιας “Ψηφίζω Έξοδο” θα αυξήσει τη μετανάστευση και θα καταστρέψει την οικονομία καθώς περιλαμβάνει έξοδο από την κοινή αγορά».

Αυτά είναι ουσιαστικά τα δύο θέματα που καθορίζουν το δίλημμα του βρετανικού λαού: η οικονομία και το μεταναστευτικό, τα οποία πολώνουν το κλίμα και διχάζουν τους πολίτες.

Οι οικονομικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των οικονομικών ινστιτούτων η βρετανική οικονομία θα υποστεί βαρύ πλήγμα εάν βγει από την ΕΕ. Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Οικονομική και Κοινωνική Έρευνα στην έκθεση του συμπεραίνει ότι σε περίπτωση Brexit «η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος θα αυξηθούν με αποτέλεσμα η βρετανική στερλίνα να  υποτιμηθεί έως και 20% άμεσα ενώ θα υπάρξει μία έντονη περίοδος πληθωριστικών πιέσεων».

Η Συνομοσπονδία των Εργατικών Συνδικάτων σε έκθεση της τονίζει ότι ενδεχόμενο Brexit θα προκαλέσει σε βάθος χρόνου έως το 2030 μείωση των μισθών έως και 38 στερλίνες την εβδομάδα.

Επίσης ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι πιθανό Brexit θα προκαλέσει σοκ στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία ενώ και μόνο η προοπτική του έχει ήδη επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας.

Ο υπουργός οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν κατηγόρησε τους συναδέλφους του -ανήκουν άλλωστε στο ίδιο κόμμα- Μπόρις Τζόνσον, Μάικλ Γκοβ και Πρίτι Πατέλ λίγο πολύ για ανευθυνότητα με τις «ακοστολόγητες και ανεφάρμοστες προτάσεις που θα βλάψουν την χώρα και θα μας βγάλουν έξω από την κοινή αγορά από την οποία εξαρτώνται πάρα πολλές θέσεις εργασίας».

Οξύνει τα πνεύματα το μεταναστευτικό

Για μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων όμως, προέχει ο έλεγχος των συνόρων. Το μεταναστευτικό οξύνει τα πνεύματα τόσο στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις πολιτών και πολιτικών, όσο και στον δρόμο όπου περαστικοί επιτίθενται με θυμό λεκτικά σε διαδηλωτές υπέρ των μεταναστών.

Η συντριβή που επιτελείται αργά και σταθερά στο δημόσιο σύστημα υγείας -ένα από τα καλύτερα του κόσμου καθώς παρέχει δωρεάν υγεία σε όλους- όπως και η ασφυξία στο εκπαιδευτικό σύστημα από τις νέες εισαγωγές μαθητών ξυπνούν τα χαμηλότερα ένστικτα των ανθρώπων με αποτέλεσμα την αύξηση φαινομένων ρατσισμού και φυλετικού διαχωρισμού σε μία χώρα με υψηλή ανεκτικότητα και υποδοχή μεταναστών μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστική ακρότητα αυτής της τάσης αποτελεί ο τίτλος ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ της εφημερίδας Ντέιλι Εξπρές στο πρωτοσέλιδο αποκλειστικό της ρεπορτάζ. Η εφημερίδα που υποστηρίζει ανοιχτά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αναφέρει στο εν λόγω ρεπορτάζ της ότι τουλάχιστον 50 Αλβανοί μετανάστες κάθε βδομάδα καταφέρνουν να περνούν την θάλασσα της Μάγχης και να μπαίνουν στη χώρα από τα νότια παράλια της Αγγλίας.

Ωστόσο δεν αναφέρεται πουθενά η άλλη άποψη ότι δηλαδή σε περίπτωση Brexit δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος στα γαλλικά παράλια και πιθανότατα αυτοί που θα αποπειρώνται να περάσουν στην Αγγλία θα συνεχίζουν να το κάνουν ανενόχλητοι.

Το κλίμα πυροδότησε ο Μάικλ Γκοβ όταν από το βήμα της καμπάνιας του υποστήριξε ότι βίωσε την «αγανάκτηση της αδυναμίας να αρνηθούμε την είσοδο στη χώρα σε αυτούς με ποινικό μητρώο ακόμη και σε κάποιους υπόπτους για διασυνδέσεις με τρομοκράτες».

330.000 μετανάστες πήγαν στη Βρετανία το 2015

Τα νούμερα που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία πριν από μερικές μέρες δεν βοήθησαν στην εξομάλυνση της κατάστασης. Ο αριθμός των μεταναστών στη Βρετανία το 2015 έφτασε τους 330.000 -δεύτερος αριθμός ρεκόρ- όταν προεκλογικά οι Τόρις είχαν υποσχεθεί να τον κρατήσουν στις 100.000. Οι μετανάστες από χώρες της ΕΕ έφτασαν τις 184.000.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Τιμ Ρόουτς πρόεδρος του εργατικού συνδικάτου GMB επιμένει -και δεν είναι ο μόνος- ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν ως ηγέτης του Εργατικού Κόμματος θα πρέπει να βγει και να υποστηρίξει την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και τους μετανάστες διότι έρχονται στη Βρετανία προκειμένου να εργαστούν και όχι για να πάρουν τα επιδόματα πρόνοιας.

Μετά από απανωτές πιέσεις ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα μιλήσει την Πέμπτη για τα δικαιώματα των εργαζόμενων όπως η άδεια μετ΄ αποδοχών και η ίση αντιμετώπιση των εργαζόμενων μερικής απασχόλησης, τα οποία προστατεύει η ΕΕ και αντιθέτως έχει εκφράσει ότι θέλει να απωλέσει μερίδα των υποστηρικτών της εξόδου από την ΕΕ.

51% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, 49% υπέρ της εξόδου

Τρεις εβδομάδες έμειναν για το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία. Ο μέσος όρος των έξι τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι 51% Παραμονή στην ΕΕ και 49% Έξοδος από αυτήν.

Είναι ασφαλές να ειπωθεί ότι οι πολίτες είναι μοιρασμένοι. Εικοσιμία ημέρες όμως στην πολιτική είναι πολύς χρόνος ιδιαίτερα όταν οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο κοντά.

Πάντως εάν οι προβλέψεις επαληθευθούν και η παραμονή υπερισχύσει με μικρή διαφορά θα ανοίξει ένα άλλο κεφάλαιο πολιτικής αναταραχής στο εσωτερικό της χώρας.

Σχετική είδηση: Brexit: Αμφίρροπες και οι δημοσκοπήσεις – Μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος