Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου αρνήθηκε το αίτημα της κυβέρνησης να επανέλθει στην βρετανική βουλή η πρόταση συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση. Απέκλεισε τη διεξαγωγή μίας ακόμη κρίσιμης ψηφοφορίας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι σκόπιμο να πραγματοποιούνται αέναα ψηφοφορίες πάνω σε προτάσεις με το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η βρετανική Βουλή ασχολήθηκε με το θέμα το Σάββατο κι από τότε οι περιστάσεις δεν άλλαξαν, επομένως «κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν επαναλαμβανόμενο και εκτός τάξης» να τεθεί ξανά ενώπιον των βουλευτών η συμφωνία.

Αφού δεν έγινε δεκτή προς συζήτηση η πρόταση από τη Βουλή, η βρετανική κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία σαν νομοθεσία του κράτους.

Ωστόσο, ανοίγει ο δρόμος να γίνουν και τροπολογίες κάτι που η κυβέρνηση Τζόνσον θα προτιμούσε να αποφύγει.
Οι βουλευτές αναμένεται να καταθέσουν τροπολογίες όπως δημοψήφισμα πάνω στη συμφωνία και τελωνειακή ένωση. Επιπλέον αναμένεται καθυστέρηση της διαδικασίας κάτι που θα κάνει την παράταση για το Brexit αναγκαία.

Ο Μπόρις Τζόνσον ωστόσο φαίνεται ότι έχει συγκεντρώσει τα νούμερα που χρειάζεται για μία πλειοψηφία στη συμφωνία.

Οι τροπολογίες που ενδεχομένως θα κατατεθούν έχουν την δύναμη να εξουδετερώσουν το Brexit, δήλωσε στους Times υπουργός της κυβέρνησης Τζόνσον.

Guardian: Παράταση εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο νέας παράτασης του Brexit, πέραν της 31ης Οκτωβρίου, παρά την απροθυμία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ωστόσο δεν έχει δώσει απάντηση και δεν φαίνεται να βιάζεται καθώς περιμένουν να δουν τι θα γίνει σήμερα. O Ντόναλντ Τουσκ ενημέρωσε χτες σε έκτακτη συνάντηση τους εκπροσώπους των 27 κρατών μελών.

Εν αναμονή της απάντησης από την ΕΕ ενεργοποιήθηκε από χτες η επιχείρηση Yellowhammer / αντιμετώπισης ενός άτακτου Brexit καθώς δεν είναι σίγουρο ότι η ΕΕ θα δώσει παράταση για το Brexit.

«Το αίτημα για παράταση του άρθρου 50 υπεβλήθη από τον μόνιμο εκπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ παρέλαβε το αίτημα το Σάββατο και τώρα διαβουλεύεται με τους εκπροσώπους των 27 χωρών της Ε.Ε.» ανέφερε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Θα παρακολουθούμε από κοντά όλα τα γεγονότα στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα» πρόσθεσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή στην κρίσιμη ψηφοφορία του περασμένου Σαββάτου υπερψήφισε καθυστέρηση της Συμφωνίας έως ότου ολοκληρωθούν οι «απαραίτητες νομοθετικές διεργασίες».

Ο Μπόρις Τζόνσον, αντιδρώντας στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί παράταση με τις Βρυξέλλες.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: