Υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να οριστικοποιηθούν οι όροι του διαζυγίου εγκαίρως προκειμένου το Ηνωμένο Βασίλειο να μπορέσει να αποχωρήσει, όπως προβλέπεται, από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Tουσκ, ενημερώνει τους 28 ότι ίσως συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο τον Νοέμβριο.  Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το πώς να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Τώρα η μπάλα είναι στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει και ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, δηλώνοντας ότι η θέση της Βρετανίας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις παραμένει ότι δεν θα επιτρέψει να εγερθούν σύνορα στη θάλασσα της Ιρλανδίας μεταξύ της βρετανικής νήσου και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα», όπως αναφέρεται σε σημείωμα του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ , ο οποίος θα ενημερώσει αύριο τους υπουργούς των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

«Είμαστε έτοιμοι, συνεχίζουμε να στηρίζουμε πλήρως την Ιρλανδία. Χρειαζόμαστε ξεκάθαρη, αποδεκτή λύση για το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να βρούμε λύση έως τον Νοέμβριο», δηλώνει πάντως, ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς και μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το πώς να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της ΕΕ συναντώνται την Τετάρτη στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας για να συζητήσουν την τελική φάση των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters,Spiegel

Μοιράσου το άρθρο: