Με ανησχυτικά δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης επιβολής στρατιωτικού νόμου εάν προκύψει άτακτο Brexit, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αυριανή ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή. Καθοριστικές για τη «γραμμή πλεύσης» της Βρετανίας χαρακτηρίζονται οι τροπολογίες που θα συζητηθούν αύριο και θα οδηγήσουν είτε προς επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης εξόδου, είτε στο να εμποδισθεί Brexit άνευ συμφωνίας, να καθυστερήσει το διαζύγιο ή ακόμη να εξασφαλισθεί διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. 

«Η πρωθυπουργός είναι απολύτως δεσμευμένη να γίνει η αποχώρηση από την ΕΕ με συμφωνία, αλλά σαφώς για να κερδίσουμε κοινοβουλευτική υποστήριξη σε αυτή την συμφωνία, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές» ανέφερε χωρίς επεξήγηση, εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πιο προβεβλημένος αντάρτης από το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η πρωθυπουργός θα εξασφάλιζε ευρεία στήριξη αν έπειθε την ΕΕ να εγκαταλείψει το λεγόμενο ιρλανδικό backstop, όπως αποκαλείται ο συμφωνημένος μηχανισμός ασφαλείας που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ.

«Η πρωθυπουργός θέλει να απαλλαγεί από το backstop», έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στην Daily Telegraph, προσθέτοντας ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός θα μπορούσε να προσθέσει στη συμφωνία αποχώρησης της χώρας από το μπλοκ  «ρήτρα  απαλλαγής»  από το backstop χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ.

Σε περίπτωση υπερψήφισης μίας από τις τροπολογίες αυτές, η Τερέζα Μέι θα μπορέσει να απευθυνθεί στις Βρυξέλλες με το επιχείρημα ότι «εάν φύγει το backstop, η συνθήκη μπορεί να επικυρωθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο».

Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί δεν θα τεθούν όλες σε ψηφοφορία: ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου θα επιλέξει εκείνες που θα ψηφισθούν.

Θετική απέναντι στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 των Τόρις, Γκράχαμ Μπράντι, εμφανίστηκε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Σε συνάντηση που είχε το απόγευμα με τους Συντηρητικούς βουλευτές της σε αίθουσα της Βουλής, φέρεται να τους προέτρεψε να υποστηρίξουν την τροπολογία που έχει καταθέσει, ο Γκ. Μπράντι, στην οποία προβλέπεται χρονικός περιορισμός ή αντικατάσταση του backstop με εναλλακτική ρύθμιση. Σύμφωνα με μέλη του κόμματός της, με τον τρόπο αυτό η βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να δείξει στις Βρυξέλλες ότι το backstop δεν είναι επιθυμητό από το κοινοβούλιο ως κομμάτι της συμφωνίας του διαζυγίου με την ΕΕ.

Καμία από τις τροπολογίες δεν έχει άμεσα δεσμευτική ισχύ για την κυβέρνηση.

Ωστόσο, θα είναι πολιτικά επικίνδυνο για την Τερέζα Μέι να προσπαθήσει να επιβάλει κομματική πειθαρχία, ρισκάροντας να προκαλέσει σειρά παραιτήσεων.

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία στις 15 Ιανουαρίου την συμφωνία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προϊόν της πολύμηνης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και τις Βρυξέλλες, ανοίγοντας τον δρόμο στην πιθανότητα ενός Brexit άνευ συμφωνίας, σενάριο που τρομάζει τους επιχειρηματικούς κύκλους και τμήμα της πολιτικής τάξης.

Μετά την αρνητική ψήφο του κοινοβουλίου, η Τερέζα Μέι δεν παρουσίασε εναλλακτικό πλάνο, αντίθετα με την απαίτηση των βουλευτών, οι οποίοι, στην συνέχεια, «πήραν την κατάσταση στα χέρια τους» και συνέταξαν τροπολογίες για άρση του αδιεξόδου.

Οι τροπολογίες

  • Να αποτραπεί  Brexit άνευ συμφωνίας, είναι ο στόχος  τροπολογίας που κατατέθηκε από την συντηρητική βουλευτή Κάρολαϊν Σπέλμαν με την υποστήριξη 120 βουλευτών. Αλλη τροπολογία που υποστηρίζεται από τον επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αποκλείει την πιθανότητα εξόδου άνευ συμφωνίας, ζητώντας ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων επί δύο επιλογών: είτε τροποποιημένη συνθήκη που θα προβλέπει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και στενή σχέση με την ενιαία αγορά είτε την οργάνωση δεύτερου δημοψηφίσματος.
  • Να καθυστερήσει το Brexit

Μία τροπολογία της Ιβέτ Κούπερ των Εργατικών προτείνει, όπως και ο Ντόμινικ Γκριβ, την ανάληψη του εν μέρει ελέγχου της κοινοβουλευτικής ημερήσιας διάταξης από τους βουλευτές. Εάν η τροπολογία εγκριθεί, οι βουλευτές θα συζητήσουν στις 5 Φεβρουαρίου νόμο που θα αναγκάζει την κυβέρνηση να αναβάλει την προθεσμία του Brexit, εάν δεν υπάρξει καμία συμφωνία μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

  • Να τροποποιηθεί η συνθήκη

Πολλές τροπολογίες ζητούν την κατάργηση της ρύθμισης του backstop (δίκτυ ασφαλείας) στην συνθήκη της εξόδου, που εγγυάται ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή σε σκληρό συνοριακό καθεστώς ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει την ιδέα επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης του Brexit.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ανταπόκριση- Ευδοξία Λυμπέρη

Μοιράσου το άρθρο: