Έδωσαν τα χέρια κατά την χθεσινοβραδινή τηλεμαχία τους ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου και συμφώνησαν να βελτιώσουν το ύφος του πολιτικού διαλόγου στη χώρα. Μπόρις Τζσονσον και Τζέρεμι Κόρμπιν στην πρώτη τους τηλεοπτική αναμέτρηση , αντιπαρατέθηκαν με σφοδρότητα, παρά την υπόσχεση τους. Σημείο σύγκρουσης το Brexit και το εθνικό σύστημα υγείας.


Παρά την σφοδρότητα της αντιπαράθεσης δεν φάνηκε κάποιος να κερδίζει τις εντυπώσεις. Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «επιβίωσαν και οι δύο».
Δημοσκόπηση που έγινε από το YouGov μετά την τηλεμαχία όσον αφορά το ποιος ήταν αυτός που κέρδισε, έδειξε τους δύο αντιπάλους να παλεύουν στήθος με στήθος, με τον Τζόνσον να λαμβάνει 51% και ο Κόρμπιν 49%, ενώ «οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Εργατικών δήλωσαν ότι πιστεύουν πως ο Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν αυτός που κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Συντηρητικών ότι κέρδισε ο Μπόρις Τζόνσον.
Ταπεινωτικό ήταν εξάλλου το γεγονός ότι το κοινό, το οποίο προερχόταν και από τα δύο στρατόπεδα, έδειχνε μια ετοιμότητα να γελάσει και με τους δύο μετέχοντες, πράγμα το οποίο έκανε ανοιχτά με ορισμένες από τις δηλώσεις τους.

Ο Τζόνσον δεσμεύτηκε να δώσει «τέλος σε αυτήν την εθνική μιζέρια» και είπε ότι το Εργατικό Κόμμα προσφέρει «μόνο διαίρεση και αδιέξοδο», ενώ ο Κόρμπιν δήλωσε ότι οι Εργατικοί θα «λύσουν το θέμα του Brexit δίδοντας σε εσάς, τον λαό, τον τελευταίο λόγο».

Ο Μπόρις Τζόνσον υπολογίζει στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου για να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η οποία θα του επιτρέψει να υιοθετηθεί από αυτό η συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, την οποία διαπραγματεύτηκε ο ίδιος με τις Βρυξέλλες.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του δηλώνει ότι θα σκίσει την συμφωνία του Τζόνσον με την ΕΕ και θα διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, με μια τελωνειακή ένωση και μια στενότερη σχέση με την ενιαία αγορά, την οποία θα θέσει στη συνέχεια σε δημοψήφισμα.

Τα «αίματα άναψαν» όταν ο ηγέτης των Εργατικών ισχυρίστηκε ότι θα δοθεί πρόσβαση σε αμερικανικές εταιρείες του τομέα της υγείας στο NHS με μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit.

Ο Κόρμπιν είπε στον πρωθυπουργό: «Θα πουλήσετε το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας στις ΗΠΑ και την Big Pharma» και επικαλέστηκε λογοκριμένες αναφορές για «μια σειρά μυστικών συναντήσεων» με τις ΗΠΑ κατά τις οποίες η κυβέρνηση πρότεινε «πλήρη πρόσβαση αγοράς για αμερικανικά προϊόντα στο δικό μας NHS».

Απαντώντας, ο Τζόνσον δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι «απολύτως πλαστοί» και ότι «υπό καμία συνθήκη η κυβέρνηση αυτή ή οποιαδήποτε κυβέρνηση Συντηρητικών δεν θα βάλει το NHS στο τραπέζι οποιωνδήποτε εμπορικών διαπραγματεύσεων».

Η τηλεμαχία αυτή, η οποία διήρκεσε μια ώρα, ήταν η πρώτη ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο κύριων πολιτικών κομμάτων στη Βρετανία.

Ανταπόκριση : Ευδοξία Λυμπέρη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC

 

Μοιράσου το άρθρο: