AP Photo/Christophe Ena

Η Γαλλία, εν μέσω προετοιμασιών για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από Δευτέρα, κατέγραψε 278 θανάτους από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο. Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει σχεδόν εξαλείψει την Covid-19, ενώ η βουλή της Σερβίας αποφάσισε άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σε μία επεισοδιακή συνεδρίαση με σφυρίγματα.

Στους 25.809 ανήλθαν συνολικά οι νεκροί από την Covid-19 στη Γαλλία, σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Υγείας. Πάντως, η κατάσταση εξακολουθεί να βελτιώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπου νοσηλεύονται 3.147 ασθενείς (283 λιγότεροι από την Τρίτη), έναντι περισσοτέρων από 7.000 στις αρχές Απριλίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, αναμένεται να παρουσιάσει το περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου για την επόμενη φάση.

Τα δύο τρίτα των Γάλλων επιθυμούν χαλάρωση των μέτρων, όμως 6 στους 10 δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ότι μπορεί να το επιτύχει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa.

«Η Ισλανδία αναρρώνει πλήρως από την Covid-19»

Προς την εξάλειψη της πανδημικής νόσου οδεύει η Ισλανδία, καθώς το 97% των ασθενών που προσβλήθηκαν από κορονοϊό έχουν αναρρώσει και μόνο δύο νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η ισλανδική κυβέρνηση.

«Μας εκπλήσσει ευχάριστα που βλέπουμε μια πολύ γρήγορη επιβράδυνση της πανδημίας στην Ισλανδία. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να ελαχιστοποιούμε τον κίνδυνο μιας επανεμφάνισης της επιδημίας», τόνισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Τόρολφουρ Γκούντνασον.

Άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Σερβία

Η βουλή της Σερβίας ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα στις 15 Μαρτίου εξαιτίας του κορονοϊού. Υπέρ της άρσης ψήφισαν 155 βουλευτές επί συνόλου 250 βουλευτών που απαρτίζουν το κοινοβούλιο.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, υπογράμμισε ότι πληρούνται όλοι οι όροι που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ανέφερε ότι το ποσοστό νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση έπεσε κάτω από το 5% των ελεγχόμενων δειγμάτων και η μεταδοτικότητα της νόσου έχει εξασθενήσει σημαντικά.

Η συνεδρίαση της βουλής ξεκίνησε επεισοδιακά την Τετάρτη, καθώς ο αρχηγός του κινήματος «DVERI» Μπόσκο Ομπράντοβιτς προσπάθησε να εμποδίσει την ομιλία της Α. Μπρνάμπιτς, σφυρίζοντας με σφυρίχτρα μπροστά από τα κυβερνητικά έδρανα. Το επεισόδιο έληξε με την επέμβαση ανδρών της ασφάλειας του κοινοβουλίου, οι οποίοι – με εντολή της προέδρου Μάγια Γκόικοβιτς – απομάκρυναν από την αίθουσα τον Μπ. Ομπράντοβιτς. Το κίνημα «DVERI» και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εδώ και περίπου ένα χρόνο μποϋκοτάρουν τις εργασίες της βουλής.

Από την Πέμπτη παύουν να ισχύουν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών στη Σερβία, όμως παραμένουν τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Θα παραμείνουν κλειστά τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα σχολεία, ενώ οι μάσκες και τα γάντια θα είναι υποχρεωτικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με επιδημιολόγους που διαχειρίζονται την κρίση, το τέλος της πανδημίας θα κηρυχθεί εφόσον για διάστημα 28 ημερών δεν καταγραφεί ούτε ένα νέο κρούσμα.

Συνολικά 9.971 κρούσματα του κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα, ενώ 203 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: