Την πρόθεσή της να μην είναι εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ανακοίνωσε η ‘Ανγκελα Μέρκελ σε κλειστή συνεδρίαση του Προεδρείου του κόμματος, σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών ΜΜΕ.

Μετά τις σοβαρές απώλειες που υπέστη το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) χθες στην Έσση, η Καγκελάριος δήλωσε σήμερα ενώπιον του Προεδρείου του κόμματός της έτοιμη να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa),επιθυμεί να παραμείνει Καγκελάριος έως το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, ενώ δεν ενδιαφέρεται για ευρωπαϊκό πόστο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Welt», τα κορυφαία στελέχη του CDU υποδέχθηκαν την ανακοίνωση της κυρίας Μέρκελ χειροκροτώντας όρθια.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επικριτής της Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι επιθυμεί να την διαδεχθεί στην ηγεσία του της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), σύμφωνα με πηγές από το κόμμα.

«Η κυρία Μέρκελ παραιτείται από το λάθος αξίωμα», δήλωσε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και ζήτησε από το CDU, υπό τη νέα του ηγεσία, να ανοίξει τον δρόμο είτε για νέες εκλογές είτε για μια «νέα αρχή της κυβέρνησης». Η κατάρρευση του μεγάλου συνασπισμού δεν πρέπει να παραταθεί, πρόσθεσε.

Η αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, τονίζοντας ότι θα περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις.

Για «καλή είδηση» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Γιεργκ Μόιτεν και προέβλεψε ότι πλησιάζει η ώρα που η κυρία Μέρκελ θα αποχωρήσει και από την Καγκελαρία, καθώς «αρχίζει να αντιλαμβάνεται τα σημάδια των καιρών».

Η εκλογή Προέδρου του CDU ήταν προγραμματισμένη για το τακτικό Συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA), η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε στην ηγεσία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) ότι θα παραμείνει επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης. Η θητεία της λήγει το 2021.

Η Μέρκελ μέχρι σήμερα δήλωνε ότι θεωρεί πως η προεδρία της CDU και η καγκελαρία είναι αλληλένδετες, πραγματοποιεί σήμερα  μία στροφή με κίνδυνο απώλεια αξιοπιστίας και κύρους.

Σύμφωνα πάντως με την Bild, πρόθυμος να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρεία του CDU είναι ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και παλιός εσωκομματικός αντίπαλος της Καγκελαρίου, Φρίντριχ Μερτς.

Η αποχώρησή της από την προεδρία της CDU φαίνεται ότι είναι η πρώτη συνέπεια των εκλογικών αυτών αποτυχιών.

Ο ηγέτης της CDU στην Εσση, ο Φόλκερ Μπουφιέρ, αν και θεωρείται άνθρωπος της Μέρκελ, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο αποτελεί «σήμα συναγερμού» για την παράταξη «και επίσης για την πρόεδρό της».

 

Σχετική είδηση:  Αποτελέσματα Έσσης: Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι φαίνεται να συνεχίζουν τη συνεργασία τους

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παππάς

Μοιράσου το άρθρο: