Διάσκεψη για την Λιβύη: Διπλωματικό παρασκήνιο και επαφές-Η αντίδραση της Άγκυρας (video)

Παρών στη διάσκεψη του Βερολίνου θα είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο ο Χαλίφα Χαφταρ έστειλε επιστολή ευχαριστώντας τον για τις προσπάθειες που καταβάλλει με στόχο την επίτευξη ειρήνης. Η επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη στην Αθήνα προκαλεί τον έκδηλο εκνευρισμό της Άγκυρας. Διαδηλωτές απο την ανατολική Λιβύη έκλεισαν λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου. Το “πορτρέτο” του στρατάρχη Χάφταρ.

«Πραξικοπηματία» αποκαλούν τον στρατάρχη Χάφταρ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στην επίσκεψή του στην χώρα μας, ενώ ως πρώτη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται το σχόλιο του ότι «αναμένει να δει «τι θα πει στο Βερολίνο» ο Χάφταρ τον οποίο και χαρακτήρισε ως «ανάξιο εμπιστοσύνης που συνέχιζε μέχρι χθες να βομβαρδίζει την Τρίπολη».

Στα ρεπορτάζ για την επίσκεψή του στην Αθήνα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τον αποκαλούν πραξικοπηματία και παράνομο ηγέτη εκτιμώντας ότι θα προκαλέσει νέα κρίση.

“Η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα όπως και η απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον στρατάρχη Χάφταρ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενώ ήταν «ξεκάθαρη η τοποθέτηση του κ. Χάφταρ» για την ακυρότητα του Μνημονίου Σαράζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο Μέρκελ, ενώ χθες στη συνένετυξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα τόνισε ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη Λιβύη, αν αυτές δεν ακυρώνουν το μνημόνιο με την Τουρκία.

Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Λιβύη την επόμενη ημέρα, συμμετέχοντας σε ένα διεθνή μηχανισμό επιτήρησης της εκεχειρίας.

Εν τω μεταξύ, θετικά  χαρακτηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση την επίσκεψη Χάφταρ και την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στηλιτεύοντας, ωστόσο, με ανακοίνωσή της, τις ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης,  προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που τον δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή.

Λίβυοι διαδηλωτές κατέλαβαν εμπορικό λιμάνι

Διαδηλωτές από την ανατολική Λιβύη μπήκαν σήμερα στο λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου της Ζουεϊτίνα, στα νοτιοδυτικά της Βεγγάζης και ανακοίνωσαν ότι το κλείνουν, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο έναν μηχανικό.

Ηγέτες φυλών από την ανατολική και τη νότια Λιβύη ζήτησαν χθες Πέμπτη να κλείσουν οι τερματικοί σταθμοί, διαμαρτυρόμενοι επειδή, όπως λένε, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές.

Μια οργάνωση προσκείμενη στον Χάφταρ, η M.LNA, κατήγγειλε μέσω του Twitter «τους τρομοκράτες μισθοφόρους του Ερντογάν», του προέδρου της Τουρκίας. «Η πετρελαϊκή ημισέληνος θα κλείσει», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην περιοχή της βορειοανατολικής Λιβύης απ’ όπου εξάγεται το περισσότερο λιβυκό πετρέλαιο. Η περιοχή αυτή ελέγχεται από το 2016 από τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο πάντως η κατάπαυση του πυρός κρατά, παρά τις αλληλοκατηγορίες και η Άγκελα Μέρκελ καλωσόρισε την δέσμευση του Χάφταρ προς τον Χάικο Μάς να την τηρήσει. Για την Γερμανίδα καγκελάριο προέχει να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, το οποίο παραβιάζουν η Τουρκία και άλλες χώρες.

Σε άρθρο με τίτλο “Άσκησε πίεση ο Ερντογάν στην καγκελάριο;”, η Bild αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε να μην προσκληθεί η Ελλάδα στη διάσκεψη, κάτι που διέψευσε ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ επιμένοντας στην εξήγηση για το αντικείμενο της συνάντησης.

Βερολίνο: Η συμμετοχή της Ελλάδας δεν ήταν υπό συζήτηση

«Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή την Διάσκεψη για την Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Λιβύη, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δι’ αντιπροσώπων».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοδοξεί να έχει έναν ρόλο για την τήρηση της εκεχειρίας στη Λιβύη, αν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία την Κυριακή στο Βερολίνο, ωστόσο τα μέσα που διαθέτουν πολλά κράτη μέλη είναι περιορισμένα, υπογράμμισαν σήμερα διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ μπορεί όμως να επανεργοποιήσει τη ναυτική διάσταση της στρατιωτικής επιχείρησης Σοφία, της οποίας το αρχηγείο είναι στη Ρώμη. Η αποστολή που ιδρύθηκε το 2015 για την καταπολέμηση των διακινητών και τον έλεγχο του εμπάργκο του ΟΗΕ για τα όπλα με προορισμό τη Λιβύη, ανέστειλε τη λειτουργία της από τον Μάρτιο του 2019 εξαιτίας της άρνησης της Ιταλίας να επιτρέψει την αποβίβαση στο έδαφός της των μεταναστών που διασώθηκαν στη θάλασσα από τα πολεμικά πλοία.

Το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου θα είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 19 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί το Βερολίνο για να συμμετάσχει στην διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, αναφέρει σε ανακοίνωση του Κρεμλίνο, που δημοσιοποίησε την θερμή επιστολή που του έστειλε ο Χαλίφα Χάφταρ: “Βλαντιμίρ Πούτιν, αγαπητέ μου φίλε! Εκφράζω προσωπικά την ευγνωμοσύνη μου για τις προσπάθειες της Ρωσίας να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη”, αναφέρει στην επιστολή του ο Χάφταρ.

Με στόχο στο Βερολίνο να επιτευχθεί μόνιμη εκεχειρία στον εμφύλιο της Λιβύης, οι τηλεφωνικές επαφές των ηγετών πυκνώνουν. Ο Μάικ Πομπέο θα ζητήσει την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων. Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σ. Λαβρόφ είπε ότι τα τελικά κείμενα είναι σχεδόν έτοιμα αλλά ο πραγματικός άθλος θα είναι να συνομιλήσουν ο Σάρατζ και ο Χάφταρ που δεν ανέχονται ο ένας την παρουσία του άλλου.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ίσως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει στρατιώτες στη Λιβύη για να βοηθήσουν στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός.

Στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου θα βρίσκεται τους επόμενους τρεις μήνες το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ. Ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του.

Ποιος είναι ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ

O 75χρονος Χαλίφα Χάφταρ προβάλλει τον εαυτό του ως το μόνο που μπορεί να συνθλίψει το Ισλάμ και να φέρει τη σταθερότητα στη Λιβύη.

Ήταν ανάμεσα στους αξιωματικούς που βοήθησαν τον Καντάφι να πάρει την εξουσία το 1969 από τον βασιλιά Ιντρίς.

Το 1986 ως επικεφαλής των λιβυκών στρατιωτικών δυνάμεων στον πόλεμο με το Τσάντ αιχμαλωτίζεται. Ο Καντάφι τον αποκηρύσσει, οι Αμερικανοί τον απελευθερώνουν και του προσφέρουν πολιτικό άσυλο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάζεται με τη CIA για την ανατροπή του Καντάφι, σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης της εποχής.

Επιστρέφει στη Λιβύη το 2011 στη διάρκεια εμφυλίου πολέμου, που οδήγησε στην πτώση του Καντάφι. Η χώρα βυθίζεται στο χάος.

Διάσκεψη για την Λιβύη: Διπλωματικό παρασκήνιο και επαφές-Η αντίδραση της Άγκυρας (video)

Τρία χρόνια αργότερα, ως επικεφαλής της στρατιωτικής δύναμης του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, απελευθερώνει την Βεγγάζη από τους τζιχαντιστές και την κάνει προπύργιό του.

Από τη Βεγγάζη στα ανατολικά, ξεκινά η προέλαση των δυνάμεών του για την κατάκτηση όλης της Λιβύης, η οποία πλέον διαθέτει δύο κέντρα εξουσίας.

Με την υποστήριξη της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Απρίλιο του 2019 ξεκινά την εκστρατεία για την κατάληψη της Τρίπολης, με τις δυνάμεις του να βρίσκονται πλέον στα περίχωρά της.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς δήλωσε σήμερα με ανάρτησή του στο twitter πως «τα ΗΑΕ υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα τις γερμανικές προσπάθειες στη σύγκληση της διάσκεψης και τους στόχους της διεθνούς κοινότητας για ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Π. Γκόνος, Α. Μενούτης, Ρ. Δημητρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος