Διάσκεψη για την Λιβύη: Οι προσπάθειες για ειρήνευση-Οι κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας (video)

Η σημερινή Διάσκεψη του Βερολίνου συγκεντρώνει τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον της Αθήνας, ευελπιστώντας να αποτελέσει το εναρκτήριο βήμα για την πορεία ειρήνευσης στη Λιβύη. Με νέες εμπρηστικές δηλώσεις αναχώρησε από την Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν. Παρακολουθείστε μέσω συνδέσεων του ert.gr με την ΕΡΤ1 τις εξελίξεις από το Βερολίνο.

Λίγο μετά τις 3 ώρα Ελλάδας, ηγέτες και εκπρόσωποι 10 χωρών, οι επικεφαλής 4 διεθνών οργανισμών και οι δύο αντίπαλοι στον εμφύλιο της αφρικανικής χώρας, θα προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τα αντικρουόμενα συμφέροντα προκειμένου να καταλήξουν σε μία κοινή λύση, με το προσχέδιο του ΟΗΕ για το τελικό ανακοινωθέν να κινείται στους άξονες της μόνιμης εκεχειρίας, της τήρησης του εμπάργκο όπλων και του τερματισμού κάθε ξένης παρέμβασης.

Έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και βέβαια τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Η διάσκεψη του Βερολίνου, καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος. Η διάσκεψη του Βερολίνου συνιστά ένα “σημαντικό στάδιο” για την εδραίωση της εκεχειρίας στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου.

Η «δήλωση του Βερολίνου» που θα τεθεί προς υπογραφή περιλαμβάνει 55 σημεία που αναφέρονται στη συμφωνία εκεχειρίας, και την επιτήρησή της, τη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών μισθοφόρων και  μη από τη χώρα, τον αφοπλισμό των ένοπλων μονάδων και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης του εμπάργκο όπλων.
Επίσης στη δήλωση που επεξεργάστηκε η γερμανική πλευρά αναγνωρίζεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Πετρελαίου στην Τρίπολη NOC είναι «η μόνη, ανεξάρτητη, νομιμοποιημένη εταιρία πετρελαίου και θα πρέπει να προστατευτούν οι εγκαταστάσεις της».

Προβλέπεται η απόσυρση των βαρέων όπλων. Και ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Τονίζεται επίσης ότι μόνος και αποκλειστικός στόχος της διάσκεψης του Βερολίνου είναι να υποστηριχθεί η διαδικασία του ΟΗΕ και αποκλιμάκωση και για μία πολιτική λύση στον εμφύλιο της Λιβύης.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, υπήρξε συνάντηση του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Μακρόν.

Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη θα μπορέσει να φέρει περαιτέρω πρόοδο και πως οι ειρηνευτικές προσπάθειες της Μόσχας έφεραν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, είπε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ πρέπει να βάλει τέλος στην επιθετική στάση του ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη.

Ο Τουρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, συναντήθηκε εξάλλου με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και Ιταλίας, Μάικ Πομπέο και Λουίτζι ντι Μάιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μιλώντας στη Bild am Sonntag, κάλεσε τις εμπλεκόμενες χώρες να σταματήσουν να τροφοδοτούν με όπλα και στρατιώτες στα εμπόλεμα μέρη στη Λιβύη. “Η Λιβύη δεν πρέπει να εξελιχτεί σε νέα Συρία”, είπε ο Μάας, η διάσκεψη του Βερολίνου είναι ένα πρώτο βήμα για την ειρήνευση στη Λιβύη.

“Θεωρούμε τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου ένα σημαντικό στάδιο για την εδραίωση της εκεχειρίας και για να προχωρήσουμε προς μια πολιτική λύση”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προτού αναχωρήσει για τη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Ταγίπ Ερντογάν, δεν απέφυγε να «δυναμιτίσει» και πάλι το κλίμα, στρέφοντας τα βέλη του κατά του πρωθυπουργού και της στάσης της Ελλάδας.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ότι ο σχεδιασμός της γερμανικής κυβέρνησης για τη Διάσκεψη προβλέπει την εμπλοκή των ισχυρών ανδρών της Λιβύης –Φάγεζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χαφτάρ– μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φάγεζ ας Σάρατζ ζήτησε την ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης προστασίας» στη Λιβύη σε περίπτωση που ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ διατάξει την επανέναρξη των εχθροπραξιών.

Η Αθήνα, με αφορμή και τις χθεσινές συνομιλίες του πρωθυπουργού με 2 κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, επισημαίνει ότι οι ελληνικές θέσεις για την αδρανοποίηση των τουρκο-λιβυκών μνημονίων και των επιχειρούμενων τουρκικών τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα εκφραστούν στη Διάσκεψη μέσω των εκπροσώπων της ΕΕ. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν συμφώνησαν με τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι ως θεσμικοί εκπρόσωποι της ΕΕ οφείλουν να υπερασπιστούν το πλαίσιο των συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με το οποίο απορρίπτονται τα δύο μνημόνια.

Ο πρωθυπουργός περιμένει από τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου να επιμείνουν στην ακυρότητα και καταδίκη των τουρκολυβικών μνημονίων.

Την έντονη διπλή αντίδραση της ΕΕ προκάλεσε η νέα επιχείρηση γεώτρησης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών-μελών πρέπει να γίνονται σεβαστά, τόνισε ο εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας. Λίγο νωρίτερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Γιοζέπ Μπορέλ, γνωστοποίησε τη δραστική περικοπή των κονδυλίων για την προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας, με αποτέλεσμα για το 2020 να έχει πλέον διαγραφεί το 75% του αρχικά προβλεπόμενου ποσού.

Το τελευταίο πάντως, προκάλεσε την ενόχληση της γερμανικής καγκελαρίας, που μίλησε για άστοχο διπλωματικό χειρισμό λίγο πριν την διάσκεψη για τη Λιβύη, προσθέτοντας ότι το μέτρο ήταν προαποφασισμένο και θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί μετά τη σύνοδο.

Απαντώντας, η Τουρκία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να βάλει τέλος σ’ αυτό που χαρακτήρισε “προκατάληψη εναντίον των Τουρκοκυπρίων”, ενώ υπεραμύνθηκε της έναρξης ενός νέου γύρου τουρκικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στα ανοικτά της Κύπρου.

«Η ΕΕ έχει παραμείνει σιωπηλή από το 2003 στον σφετερισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Στην Λιβύη, η οργάνωση Οργή του Φεζάν, στη νοτιοδυτική Λιβύη, ετοιμάζεται να κλείσει τα πετρελαϊκά κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ για να πιέσει για την ικανοποίηση οικονομικών απαιτήσεών της, καθώς και απαιτήσεων στον τομέα της ασφάλειας, δήλωσε ο ηγέτης της, ο Μπασίρ αλ-Σέιχ. Η δήλωση έγινε μόλις δύο ημέρες αφού έκλεισαν λιμάνια και κοιτάσματα στην ανατολική Λιβύη. Η λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου ανακοίνωσε πως το κλείσιμο διατάχθηκε από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χάφταρ και θα οδηγήσει στην απώλεια 800.000 βαρελιών ημερησίως, περισσότερο από το μισό της συνολικής πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος