«Πρέπει να γίνει γρήγορα συνείδηση ότι η επιστροφή της Ευρώπης στη βαρβαρότητα είναι δυνατή», υπενθυμίζει η Die Welt, παραπέμποντας στη Γαλλία όπου «ο κόσμος βλέπει με φρίκη τα επεισόδια στη Λιλ και τη Μασσαλία», και τονίζοντας ότι «ο ευρωσκεπτικισμός δεν καλπάζει μόνον στη Βρετανία αφού το 34% των Γερμανών επιθυμούν την έξοδο από την Ε.Ε».

Το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης, ότι το ένα τρίτο των Γάλλων έχει αρνητική γνώμη για την Ευρώπη, «σύμφωνα με μελέτη του ερευνητικού κέντρου Pew Research Centers, που αποφάνθηκε ότι οι Γάλλοι σε ευρωσκεπτικισμό ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και τους Βρετανούς, οι οποίοι ψηφίζουν την επόμενη βδομάδα για την παραμονή τους ή μη στην Ε.Ε».

«Η πιθανότητα ενός Brexit πλανάται ως ένα τεράστιο ερωτηματικό πάνω από την θέση της Βρετανίας στον κόσμο».Το συμπέρασμα εξ’ αντιδιαστολής είναι ότι «οι Βρετανοί με την ψήφο τους στο δημοψήφισμα της ερχόμενης εβδομάδας μπορούν να ανακτήσουν χαμένο έδαφος». Συνεπώς, η δύναμη της επωνυμίας «Ευρώπη» δεν έχει ακόμα σβήσει, επισημαίνεται στο γερμανικό δημοσίευμα.

«Ωστόσο, οι ΗΠΑ -και σε μεγάλο βαθμό η Κίνα– υπερέχουν οικονομικά των Ευρωπαίων. Ωστόσο, η γηραιά ήπειρος έχει κάτι το οποίο δεν έχει καμιά άλλη ήπειρος σε αυτόν τον βαθμό: γόητρο, συνεχίζει η Die Welt, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι «ιστορικοί όπως ο Τίμοθι Γκάρτον επισημαίνουν τον κίνδυνο της επιστροφής σε σκοτεινές εποχές της ιστορίας της γηραιάς ηπείρου».

«Η ήπειρος είναι διχασμένη όσο ποτέ άλλοτε. Η προέλαση των λαϊκιστών μοιάζει αναπότρεπτη», προειδοποιεί το ίδιο δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, η Die Welt επικαλείται τη δεξαμενή σκέψης Portland, η οποία δημοσιεύει ετησίως τον δείκτη «soft-power», που αποδεικνύει ότι «οι ΗΠΑ έχουν εκτοπίσει την Βρετανία από την κορυφή. Η Γερμανία από την δεύτερη έπεσε στην τρίτη θέση. Ο Καναδάς εκτόπισε τη Γαλλία, η οποία τώρα βρίσκεται μόλις στην πέμπτη θέση».

«Ο λόγος της υποβάθμισής της Γερμανίας στον πίνακα, μπορεί να αναζητηθεί στην προσφυγική κρίση, διότι η αυξανόμενη πολιτική υποστήριξη ακροδεξιών κινημάτων βλάπτει την ήπια ισχύ της Γερμανίας», αναφέρει το δημοσίευμα  εξηγώντας ότι «οι ΗΠΑ πέρασαν στην πρώτη θέση στον πίνακα soft power, γιατί η χώρα προσελκύει τους περισσότερους ξένους φοιτητές, διαθέτει τις περισσότερες ψηφιακές πλατφόρμες και το μεγαλύτερο μέρος της ψηφιακής πρωτοπορίας έχει αμερικανική προέλευση».

Οι δέκα μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι τιτάνες της τεχνολογίας Apple, Google, Microsoft, Amazon και το Facebook, είναι αμερικανικές.

«Το αιματηρό περιστατικό του Ορλάντο πιθανόν να υπονομεύσει την ήπια ισχύ των ΗΠΑ, αφού αποκαλύπτεται διεθνώς ότι η Ουάσινγκτον προφανώς δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο το θέμα της οπλοκατοχής. Αλλά και οι ΗΠΑ δεν είναι απρόσβλητες από τον λαϊκισμό όπως αποδεικνύει η άνοδος του Ντόναλντ Τραμπ», καταλήγει η Die Welt.

ΠΗΓΗ:Die Welt

Μοιράσου το άρθρο: