Διεθνή ΜΜΕ: Υψηλό διακύβευμα για τα Βαλκάνια, την Ε.Ε και τον κ. Τσίπρα

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να αγωνιστεί για την πλειοψηφία που απαιτείται σε μια Βουλή όπου το κόμμα του κατέχει 146 από τις 300 έδρες. Αν αποτύχει, θα τεθεί υπό αμφιβολία η συμφωνία μετονομασίας που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο των Σκοπίων την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά απομένει ακόμα να επικυρωθεί και από το ελληνικό. Το διακύβευμα είναι υψηλό για τα Σκόπια, την περιοχή των Βαλκανίων και την Ε.Ε., όπως και για τον κ. Τσίπρα», γράφουν οι Financial Times, ενώ στο ίδιο μήκος κινούνται τα περισσότερα διεθνή δημοσιεύματα.

Ως προς τον εξειδικευμένο στα ευρωπαϊκά ζητήματα Τύπο, το Euractiv αναφέρει ότι η επικύρωση της συμφωνίας από την ΠΓΔΜ προκάλεσε κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα, καθώς ο ηγέτης των ΑΝΕΛ απέσυρε την στήριξή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αναφέρεται πως σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο κ. Τσίπρας δεν θέλει η Ελλάδα να αποτελέσει εμπόδιο στο ευρωατλαντικό μέλλον της ΠΓΔΜ και ότι τα γεωπολιτικά διακυβεύματα της ελληνικής επικύρωσης είναι πολλά. Το Euractiv θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα κυβερνητικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Το «Politico» σε δημοσίευμα με τίτλο «Ελληνική κρίση-(Νοτιο-)Μακεδονικές αναταράξεις» επισημαίνει ότι όλα τα μάτια είναι τώρα στην Ελλάδα και στο εάν ο Τσίπρας θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία για την έγκριση της συμφωνίας που θα οδηγήσει στη μετονομασία της γείτονος σε «Βόρεια Μακεδονία».

Γαλλία: Κυβερνητική κρίση για το όνομα της πΓΔΜ

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο μετά την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, γράφει η Γαλλική Le Monde. «Το θέμα της ονομασίας της “Μακεδονίας” είχε ήδη οδηγήσει τον Οκτώβριο στην παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αρχιτέκτονα της συμφωνίας, ο οποίος θεώρησε ότι δεν είχε επαρκή υποστήριξη από τον Τσίπρα στις κακές σχέσεις του με τον Καμμένο. Από εδώ και πέρα, η αποχώρηση από την κυβέρνηση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκαλεί πολιτική αβεβαιότητα, ενώ οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο».

Mε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, η Βουλή των Σκοπίων ενέκρινε την μετονομασία της χώρας τους σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Τώρα εναπόκειται στους Έλληνες βουλευτές να αποφασίσουν για το νέο αυτό όνομα, σύμφωνα με τη συμφωνία Πρεσπών. Ο Π. Καμμένος, ο οποίος είναι αντίθετος με τη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας στη γειτονική χώρα για ιστορικούς λόγους,  ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα συμπέσει με τις ευρωεκλογές» γράφει η Liberation.

Μ.Βρετανία: Ο Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να επικυρωθεί η συμφωνία

«Ο Έλληνας υπ. Άμυνας παραιτείται για την συμφωνία ονομασίας της “Μακεδονίας”» γράφει στον τίτλο της η βρετανική εφημερίδα Guardian. Σύμφωνα με την εφημερίδα η συμφωνία βάζει τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη της «Μακεδονίας» για την ονομασία, αλλά η παραίτηση του κ. Καμμένου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επισκιάζει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού, μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.

«Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι η συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί από τους 145 βουλευτές του κόμματος  ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από τις ψήφους του μικρού φιλοευρωπαϊκού κόμματος To Ποτάμι και από ορισμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ που διαφωνούν με τη θέση του κ. Καμμένου» εκτιμά η εφημερίδα Telegraph.

“Εγκρίνοντας την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα για τη μετονομασία της σε Βόρεια Μακεδονία,  η πΓΔΜ εκπλήρωσε το μέρος που της αναλογεί από την ιστορική συμφωνία την Παρασκευή. Τώρα το θέμα πηγαίνει στην ελληνική πλευρά που πρέπει να άρει τις αντιρρήσεις για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ μετά την αλλαγή ονόματος, τονίζει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Τουρκικά ΜΜΕ: Πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας αναγνωρίζουν τη “Μακεδονία” με το σημερινό της όνομα, υπενθυμίζει στο τέλος του σχετικού άρθρου το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Ανατολή”.

«Η Ελλάδα βιώνει μία κυβερνητική κρίση. Οι φωνές αποχώρησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό πληθαίνουν. Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την παραίτησή του, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρουν δημοσιεύματα του φιλο-κυβερνητικού Τύπου της Τουρκίας.

Ρωσία: Η παραίτηση δεν συνεπάγεται απαραίτητα πρόωρες εκλογές

Η παραίτηση του Έλληνα ΥΠΑΜ Πάνου Καμένου και η ανακοίνωση του ίδιου για έξοδο από την κυβέρνηση δεν σημαίνει πτώση της κυβέρνησης, αφού άλλα κυβερνητικά μέλη των ΑΝΕΛ θα παραμείνουν σε αυτή. Η παραίτηση Καμένου δε σημαίνει απαραίτητα και διενέργεια πρόωρων εκλογών, αναφέρει σε ανταπόκριση από την Αθήνα το πρακτορείο ΝΟΒΟΣΤΙ. Ο Τσίπρας μπορεί να εξασφαλίσει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων για να επικυρώσει η ελληνική Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Η ηλεκτρονική «Γκαζέτα» αναφέρει τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ανακοίνωση ότι θα θέσει θέμα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης: είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα ολοκληρώσει την τετραετία το Φθινόπωρο του 2019

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος