Δυσαρέσκεια της Κομισιόν για τις απαντήσεις της AstraZeneca

Βρυξέλες — Ανταπόκριση Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Η Κομισιόν δεν είναι ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που έδωσε η ΑstraZeneca σχετικά με τη μικρότερη ποσότητα εμβολίων με την οποία θα προμηθεύσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ σε μήνυμά της.

«Γνωρίζετε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης με τον EMA.

Εάν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, ο EMA θα μπορούσε να συστήσει άδεια αγοράς έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα αναφορικά με τον εφοδιασμό» σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Προσέθεσε ότι «την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε με έκπληξη την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι σκοπεύει να παρέχει πολύ λιγότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες από ό,τι συμφωνήθηκε και ανακοίνωσε. Αυτό το νέο πρόγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι απέστειλε επιστολή στην εταιρεία, στην οποία όπως αναφέρει «έθεσε σημαντικές και σοβαρές ερωτήσεις».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ θέλει να μάθει ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca, πού ακριβώς βρίσκεται μέχρι στιγμής και σε ποιον έχουν παραδοθεί» σημείωσε η Επίτροπος της ΕΕ.

Τόνισε ότι «οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές».

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου διεμήνυσε ότι «η ΕΕ επιθυμεί να παραδοθεί το παραγγελθέν και προχρηματοδοτημένο εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Και θέλουμε να εκπληρωθεί πλήρως το συμβόλαιό μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος