Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας συνατήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τη Λιβύη, ενώ εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση, την επομένη της ανακοίνωσης από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ότι κατέλαβαν την Σύρτη κι ενώ η Τουρκία  φέρεται να ενισχύει ήδη την Κυβέρνηση (ΚΕΕ) του Φαγέζ Αλ Σάρατζ.

«Η κατάσταση στη Λιβύη συνιστά έναν κίνδυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης, τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, μετά τη συνάντηση. «Η Λιβύη αυτή τη στιγμή αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη όσον αφορά τη μετανάστευση και επίσης για την τρομοκρατία», είπε ο Ιταλός υπουργός στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη των συνομιλιών.

Ο Ντι Μάιο πρόκειται να επισκεφθεί αργότερα σήμερα την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συζητήσουν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και κυρίως τις εξελίξεις στη Λιβύη.

«Εκφράζουμε την ανησυχία ότι ένας πόλεμος θα ήταν πολύ επιζήμιος και στην πραγματικότητα οι τρομοκράτες, προπαντός το Ισλαμικό Κράτος, θα ήταν οι μόνοι που θα κέρδιζαν από αυτόν», σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Ντόμινικ Ράαμπ, φτάνοντας στις Βρυξέλλες  και δεν παρέλειψε  να επισημάνει ότι «υπάρχει συνεργασία με τους εταίρους στις ΗΠΑ».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας σύρραξης και κάλεσε να αποτραπεί. «Αυτός είναι ο στόχος και της διαδικασίας του Βερολίνου», υπενθύμισε αναφερόμενος στη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη που διοργανώνει η Γερμανία στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο  Ντόμινικ Ράαμπ, ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λεντριάν,  ο Ιταλός ομόλογός τους Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Γερμανός Χάικο Μάας, εξέτασαν και  τις εξελίξεις στο Ιράν,  μετά τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί.

 

Σε σχέση με την κρίση ΗΠΑ-Ιραν, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε πως το Βερολίνο δεν μπορεί να δεχθεί την απόφαση του Ιράν να αγνοήσει τα όρια μιας συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει.

Πηγή:ΑΠΕ,Reuters

 

Μοιράσου το άρθρο: