Την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει κυρώσεις, λόγω σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου, αποφάσισε να κινήσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Πολωνίας. Αυτό ανακοίνωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Κολλεγίου.

Ο κ. Τίμερμανς εξήγησε ότι τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα στην Πολωνία επιδιώκουν να θέσουν το δικαστικό Σώμα της χώρας υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι μετά από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης η Επιτροπή, σήμερα, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου» στην Πολωνία.

Ο Ολλανδός επίτροπος υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή είχε προτείνει συστάσεις στις πολωνικές Αρχές, όμως από τότε η κατάσταση, αντί να βελτιωθεί, επιδεινώθηκε.

«Με βαριά καρδιά αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 7. Όμως, οι εξελίξεις δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η σημερινή απόφαση της Επιτροπής είναι για το καλό των πολιτών της Πολωνίας.

Σημειώνεται, ότι η διαδικασία που κινεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενεργοποιώντας το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, μπορεί, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βικτόρ Ορμπάν, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα συναινέσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας.

Η αντίδραση της Πολωνίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είναι έτοιμος να μιλήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κράτος δικαίου της Πολωνίας σε συνάντηση τον Ιανουάριο – εάν οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters η εκπρόσωπός του Γιοάνα Κοπτσίνσκα.

Στο μεταξύ, ο Πολωνός πρόεδρος της Δημοκρατίας Αντρέι Ντούντα θα κάνει δήλωση στις 18:30 ώρα Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του. Ο Ντούντα αναμένεται να ανακοινώσει ότι υπέγραψε δύο νομοσχέδια για τη δικαστική μεταρρύθμιση που αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: