Οι πρεσβευτές των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τετάρτη στην παράταση ως τη 15η Σεπτεμβρίου των κυρώσεων οι οποίες είχαν επιβληθεί σε Ρώσους αξιωματούχους και ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία για την εμπλοκή τους στη σύρραξη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές στις Βρυξέλλες.

Οι κυρώσεις αυτές αφορούν 146 πρόσωπα, στα οποία έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που πιθανόν διαθέτουν στην Ευρώπη, καθώς επίσης και 37 εταιρείες και οργανισμούς. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα σε επίπεδο υπουργών, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η επίσημη επικύρωση της παράτασης των κυρώσεων της ΕΕ αναμένεται να γίνει την Πέμπτη, στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων, και ο κατάλογος των κυρώσεων θα δημοσιοποιηθεί την Κυριακή, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.

Η ισχύς των κυρώσεων, η οποία εξέπνεε την 15η Μαρτίου, θα παραταθεί έτσι ως την 15η Σεπτεμβρίου.

Πέρα από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ανταρτών και προσωπικότητες που συνδέονται με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ βρίσκονται επίσης πολλά στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης και προσωπικότητες προσκείμενες στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, όπως και ο Αρκάντι Μπαχίν και ο Ανατόλι Αντόνοφ, αντίστοιχα πρώτος υφυπουργός Άμυνας και υφυπουργός Άμυνας, περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Η Ρωσία έχει ανταποδώσει καταρτίζοντας μια δική της «μαύρη λίστα» ανεπιθύμητων Ευρωπαίων αξιωματούχων στους οποίους απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της, ενώ από το καλοκαίρι του 2014 εφαρμόζει εμπάργκο στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από κράτη μέλη της ΕΕ.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: