Τη χρήση εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα που αναπτύσσονται και ήδη χρησιμοποιούνται σε ορισμένα κράτη μέλη για ιχνηλάτηση ατόμων που έχουν μολυνθεί ή κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό θα συζητήσει αύριο Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τους Επιτρόπους Breton και Reynders και εκπρόσωπους του Συμβουλίου. Οι ευρωβουλευτές θα εγείρουν ζητήματα σχετικά με τον αντίκτυπο των εφαρμογών σε θεμελιώδη ευρωπαϊκά δικαιώματα, όπως η προστασία δεδομένων και η ιδιωτική ζωή.

Στο θέμα θα υπάρχει αναφορά και στο πλαίσιο οδηγιών που θα ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters το οποίο επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν, η χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών θα πρέπει να είναι εθελοντική. Οι εφαρμογές θα πρέπει επίσης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και διασυνοριακά στην ΕΕ.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε από την ολομέλεια στις 17 Απριλίου, το ΕΚ υπογράμμισε, ότι οι εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τη νομοθεσία περί προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής. «Τα δεδομένα τοποθεσίας των κινητών τηλεφώνων μπορούν να τεθούν υπό επεξεργασία μόνο σύμφωνα με την Οδηγία ePrivacy και με το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία των Δεδομένων», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Στις 16 Απριλίου, η Επιτροπή δημοσίευσε αναφορά σχετικά με την ανάπτυξη νέων εφαρμογών ιχνηλάτησης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτές συμμορφώνονται με τους νόμους της ΕΕ περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ανταπόκριση ΕΡΤ Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο: