ΕΚ: Καμία εμπλοκή της Frontex στις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο

Απορρίπτει κατηγορηματικά η Frontex τις καταγγελίες για εμπλοκή της σε έξι περιπτώσεις επαναπροωθήσεων μεταναστών στο Αιγαίο το διάστημα Μαρτίου–Απριλίου που αναδείχθηκαν από μέσα ενημέρωσης όπως τόνισε μιλώντας ενώπιον της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών του ΕΚ ο επικεφαλής του Οργανισμού κ. Φαμπρίζ Λεγκερί. Σημείωσε ότι με βάση την αναφορά που εστάλη στο αρχηγείο του οργανισμού στην Βαρσοβία και ύστερα από ενδελεχή έρευνα και διασταύρωση των στοιχείων για τις ώρες και ημέρες κατά τις οποίες όντως βρισκόταν εν υπηρεσία ένα ρουμάνικο και πορτογαλικό πλοίο δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι υπήρξε έμμεση η άμεση εμπλοκή υπαλλήλων της Frontex στα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Παράλληλα αναφερόμενος στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έκανε λόγο για μια ασυνήθιστη κατάσταση, όπου οι ελληνικές αρχές μιλούσαν για την ύπαρξη υβριδικής απειλής και έθεταν θέματα εθνικής ασφάλειας. Μάλιστα καταγράφηκαν παρενοχλήσεις από δυο τουρκικά αεροσκάφη F16 σε ένα δανέζικο σκάφος στον ελληνικό εναέριο χώρο, σε άλλη μια περίπτωση περικυκλώθηκαν και παρενοχλήθηκαν φινλανδικά και τα ρουμάνικα σκάφη, ενώ στα χερσαία σύνορα ακουγόταν πυροβολισμοί.

Ο Φαμπρίζ Λεζερί ανέφερε επιπλέον πως o κανονισμός 656 της Frontex προσδιορίζει τις διαδικασίες αναχαίτισης πλοιαρίων υπό την έννοια της «πρόληψης αναχώρησης» μεταναστών αλλά και τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης, υπογράμμισε όμως ότι ειδικά οι επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας στο Αιγαίο είναι περίπλοκες, καθώς η Τουρκία παρουσιάζει διαφορετικούς χάρτες και χωρικές αρμοδιότητες που επικαλύπτουν την ελληνική επιχειρησιακή δράση.

Σημείωσε πως η Υπηρεσία μπορεί επίσης να συμμετέχει και σε καταδίωξη σκαφών αν υπάρχουν οι ενδείξεις πως κάποιοι προσπαθούν να παρακάμψουν τα σημεία διάβασης των συνόρων δηλαδή όταν θέλουν να διαφύγουν τους συνοριακούς ελέγχους κι εάν υπάρχει υποψία ότι κάποιος είναι διακινητής μεταναστών δια της θάλασσας οπότε σε αυτή την περίπτωση το κράτος που φιλοξενεί την επιχείρηση αυτή εν προκειμένω η Ελλάδα μπορεί να διαταχθεί κατάσχεση και σύλληψη.

Ο ίδιος ωστόσο όπως υποστήριξε απέστειλε επιστολή στην ευρωπαϊκή επιτροπή ζητώντας πολιτικές κατευθύνσεις και νομικές διευκρινήσεις στα θέματα που αφορούν τον κανονισμό 656, το οποίο εκτός από το Αιγαίο εφαρμόζεται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις.

O επικεφαλής της Frontex επιβεβαίωσε πάντως ότι έχει λάβει αναφορές από μέλη της υπηρεσίας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ωστόσο, όπως είπε ο έλεγχος συνεχίζεται ενώ εκκρεμούν και οι σχετικές απαντήσεις από τις ελληνικές Αρχές. Παραδέχθηκε επίσης ότι έχει καθυστερήσει η πρόσληψη επιτηρητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον οργανισμό.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος