Στις 9 Ιουλίου θα εκλεγεί ο διάδοχος του Μάριο Σεντένο στην ηγεσία του Eurogroup, όπως ανέφερε ο ίδιος, με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter, θέτοντας σε κίνηση τη σχετική διαδικασία στην αυριανή συνεδρίαση της 11ης  Ιουνίου. «Διάδοχος από τον ευρωπαϊκό νότο θα ήταν καλά νέα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές της Ισπανίας, όπου έχει ήδη ανακηρυχθεί ως φαβορί η υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο που εάν διοριστεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της ομάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ιρλανδίας Paschal Donohoe και του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna θα είναι πιθανώς υποψήφιοι για τη θητεία των δυόμισι ετών.

Ο επόμενος επικεφαλής της Ευρωομάδας θα πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα βορρά- νότου και να δώσει ώθηση σε σχέδια για βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση αλλά και προστασία των πολιτών από μελλοντικές κρίσεις στον απόηχο της αναταραχής από την πανδημία του κορονοϊού.

Την απόφασή του να μην θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία του Γιούρογκρουπ ανακοίνωσε ο Μάριο  Σεντένο.

Η θητεία του Μάριο Σεντένο ως προέδρου του Eurogroup θα τερματιστεί στις 13 Ιουλίου 2020, ενώ πιθανολογείται ότι θα αναλάβει καθήκοντα στην Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας.

«Την Πέμπτη, θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Eurogroup για την απόφαση να μην επιδιώξω δεύτερη θητεία, καθώς στις 15 Ιουνίου θα παραιτηθώ από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας», σημείωσε ο ίδιος. «Με την ίδια ευκαιρία, την Πέμπτη θα ξεκινήσω την πρόσκληση στους υποψηφίους και θα περιγράψω την διαδικασία της εκλογής, που προγραμματίστηκε για τις 9 Ιουλίου», πρόσθεσε ακόμη.

‘Οπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Πορτογαλίας ότι ο Σεντένο ζήτησε ο ίδιος να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών την οποία αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Ζοάο Λεάο.

Ανταπόκριση-Βρυξέλλες:Ειρήνη Ζαρακαδούλα

Μοιράσου το άρθρο: