Εκτάκτως συνεδριάζουν οι ευρωβουλευτές για την κατάσταση στην Καταλονία, μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας από την Ισπανία και την πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει. Εκτός από τη συζήτηση των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση αναμένεται να πάρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει κατηγορηθεί από τους Καταλανούς ότι παρέμεινε σιωπηλή για πολύ καιρό αναφορικά με το θέμα.

Η κρίση αυτή «πολύ περισσότερο από το Brexit απειλεί, μπορεί να θέσει σε δοκιμασία το ίδιο το πνεύμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», εκτίμησε ο επικεφαλής των Πράσινων Φιλίπ Λαμπέρτς.
Πολλοί ευρωβουλευτές —οικολόγοι ή της άκρας αριστεράς— επέκριναν «την ωμότητα και τη βία της αστυνομίας» της Ισπανίας κατά το δημοψήφισμα, ενώ άλλοι ζήτησαν «διεθνή» μεσολάβηση με «ευρωπαϊκή εμπλοκή».

Ωστόσο ο Εστεμπάν Γκονθάλεθ Πονς, ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, τόνισε ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται κηδεμόνες» ούτε «μεσολαβητές».

«Αν σήμερα επιτρέψετε στην Καταλονία να σπάσει την ενότητα της Ισπανίας, αυτό θα έχει επιπτώσεις ντόμινο σε όλη την ήπειρο. Αντί για μια Ευρώπη 27 χωρών, θα έχουμε μια μη-Ευρώπη μικρο-κρατών», προειδοποίησε.

Οι αυτονομιστικές διεκδικήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολλές άλλες περιοχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβάλλουν, σε διαφορετικές διαβαθμίσεις, αυτονομιστικές διεκδικήσεις:

  • Δημοψήφισμα για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου βαθμού αυτονομίας για τις ιταλικές περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο θα διεξαχθεί στις 22 Οκτωβρίου. Ομως η ψηφοφορία δεν είναι αντίστοιχη με το καταλανικό δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι, μέλος της Λέγκας του Βορρά, τόνισε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί «στο πλαίσιο που τίθεται από την εθνική ενότητα» και ότι δεν τίθεται θέμα ανεξαρτησίας.
  • Η Κορσική εξέλεξε τρεις εθνικιστές βουλευτές στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Είναι η μοναδική γαλλική κοινότητα, εκτός των υπερπόντιων κτήσεων και εδαφών, που απολαμβάνει ειδικού καθεστώτος. Έπειτα από δεκαετίες ένοπλης δράσης, το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης της Κορσικής (FLNC) ανακοίνωσε το 2014 ότι καταθέτει τα όπλα, ενώ οι εθνικιστές έχουν την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο από το 2015.
  • Η Νέα Καληδονία, στο γαλλικό αρχιπέλαγος του νότιου Ειρηνικού, θα οργανώσει το αργότερο τον Νοέμβριο 2018 δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση.
  • Ημιαυτόνομη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1998, η Σκωτία είπε «όχι» στην ανεξαρτησία με 55% των ψήφων κατά το δημοψήφισμα του 2014. Το Brexit έφερε και πάλι στο προσκήνιο το πρόγραμμα των εθνικιστών.
  • Η Φλάνδρα, ολλανδόφωνη περιοχή του βορείου Βελγίου, έχει αναλάβει κατά τις τελευταίες δεκαετίες σειρά εξουσιών και κυριαρχεί στην πολιτική και οικονομική σκηνή. Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) ενσάρκωση του φλαμανδικού εθνικισμού, ενίσχυσε τη θέση της ως πρώτου κόμματος της χώρας κατά τις βουλευτικές εκλογές το 2014 και έγινε κύριος εταίρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του βαλόνου Σαρλ Μισέλ.
  • Η Χώρα των Βάσκων απολαμβάνει προνομιακού φορολογικού καθεστώτος, ανάλογο αυτού που διεκδικούν οι Καταλανοί. Η αυτονομιστική οργάνωση, που θεωρείται υπεύθυνση για τον θάνατο 829 ανθρώπων κατά τη διάρκεια ένοπλης βίας 40 ετών, είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο 2011 τον τερματισμό της ένοπλης δράσης. Όμως το αυτονομιστικό κίνημα δεν έχει εκλείψει. Η αριστερή, αυτονομιστική συμμαχία EH Bildu είναι η δεύτερη σε μέγεθος τοπική πολιτική δύναμη.
  • Οι Νήσοι Φερόες, στο αρχιπέλαγος της Δανίας στον Βόρειο Ατλαντικό, θα οργανώσουν τον Απρίλιο 2018 δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα που θα τους δίνει δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Μαδρίτης και Καταλονίας-Αναμένεται δήλωση του Καταλανού προέδρου

Μοιράσου το άρθρο: