(AP Photo/Matt Dunham)

Tη διεξαγωγή συνόδου κορυφής την Κυριακή 25 Νοεμβρίου ανακοίνωσε o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να υπογραφεί το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, το οποίο συνήφθη την Τετάρτη το βράδυ με τη Βρετανία. Την ίδια ώρα αναταραχή προκαλούν στη Βρετανία και στις χρηματαγορές οι παραιτήσεις υπουργών της Κυβέρνησης 

«Αν όλα πάνε καλά, θα γίνει έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιηθεί και να επικυρωθεί η συμφωνία για το Brexit. Αυτή θα γίνει την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 09:30» τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδος), δήλωσε ο Τουσκ από τις Βρυξέλλες.

«Η συμφωνία αναλύεται τώρα από όλα τα κράτη μέλη», οι πρεσβευτές των οποίων στην ΕΕ θα συνέλθουν «αυτήν την εβδομάδα για να μιλήσουν για την αξιολόγησή τους», πρόσθεσε ο Τουσκ.

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ Για το Brexit Μίσελ Μπάρνιερ, αριστερά, παραδίδει το σχέδιο συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk κατά τη διάρκεια συνέντευξης των μέσων ενημέρωσης στο κτίριο Europa στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018. Μετά από μια κοπιώδη νίκη την Τετάρτη, Η υπουργός Τερέζα έπεισε το υπουργικό συμβούλιο να δώσει τη συγκατάθεση του σ’ ένα σχέδιο συμφωνίας διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση (AP Photo / Francisco Seco)

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την πολιτική δήλωση για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ, η οποία θα συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης.

Αυτή μπορεί να έχει συναφθεί την Τρίτη μεταξύ των δύο διαπραγματευόμενων πλευρών, υπογράμμισε ο Τουσκ, προτού αναλυθεί από τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια ενός 48ωρου, δηλαδή ως την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου δηλώνει λυπημένος που βλέπει τους Βρετανούς να φεύγουν  αλλά υπόσχεται ότι » θα κάνω ο,οτιδήποτε μπορώ ώστε αυτό το αντίο να είναι το λιγότερο επώδυνο για σας και για μας» και  παραπέμπει πλέον στην εντατική δουλειά με το Λονδίνο για να ολοκληρωθεί η δήλωση για την μελλοντική σχέση.

 Χορός παραιτήσεων υπουργών στη Βρετανία-Βουτιά της στερλίνας 

-Παραιτήθηκε  ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ. Ο υπουργός διατύπωσε την έντονη διαμαρτυρία του μέσω Twitter  αναφέροντας ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παραίτηση Ραάμπ προκάλεσε  βουτιά της στερλίνας  έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC. Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1% στο 1,2856 δολάριο, όταν έγινε γνωστή η είδηση της παραίτησης του Ράαμπ. Επηρεάστηκαν επίσης οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων που υποχώρησαν  στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων .

Ωστόσο η πρώτη παραίτηση υποβλήθηκε από τον υπουργό αρμόδιο για την Βόρεια Ιρλανδία. Ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης  ήρθε και η ανακοίνωση του Εργατικού κόμματος της Βρετανίας  υποστηρίζοντας ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στερείται πλέον κύρους μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ. Ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής ομάδας περί τον Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε λόγο για ανικανότητα της πρωθυπουργού.

«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας».

Η συνέχεια δόθηκε στη βουλή των Κοινοτήτων,  μετά την παρουσίαση του σχεδίου από την Μέι  όπου ο Κόρμπιν δήλωσε ότι η συμφωνία για την αποχώρηση και η πολιτική δήλωση αντιπροσωπεύουν μια τεράστια και επιζήμια αποτυχία, ενώ  τόνισε με έμφαση «Η κυβέρνηση … βρίσκεται σε χάος».

H τρίτη παραίτηση  ανήκει στην  υπουργό Εργασίας ¨Έσθερ Μακβέι   που και αυτή προτίμησε το Twitter για τη λακωνική της ανακοίνωση.

«Η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», έγραψε στην επιστολή παραίτησής της.

Τον χορό των παραιτήσεων μέχρι στιγμής ακολούθησε και η Σουέλα Μπρέιβερμαν, υφυπουργός για το Brexit.

«Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε σε επιστολή της.

Την ίδια ώρα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετική είδηση: Brexit: «Ναι» στη συμφωνία από τη βρετανική κυβέρνηση – Δηλώσεις Τουσκ την Πέμπτη (video)

Μοιράσου το άρθρο: