Τον Απρίλιο αναμένεται να υπάρξει από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία κρίσιμη έκθεση προόδου για την Τουρκία.

Αυτό δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, «εάν στις επόμενες εβδομάδες δεν αλλάξει κάτι σοβαρό», όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Η κατάσταση των πολιτικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία, με χιλιάδες φυλακισμένους, ή εδώ και μήνες προφυλακισμένους, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, έχουν συμβάλει στο «πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο ίδιος δεν επιδιώκει μία τυπική αναστολή των διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως σημειώνει, «δεν θέλουμε να κλείσουμε την πόρτα, γιατί εκεί (στην Τουρκία) ζουν εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ασφαλώς προσδοκούν την υποστήριξη από την Ευρώπη».

Ο κ. Χαν ανέφερε ότι υπάρχουν σκέψεις για συνάντηση μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, χωρίς να έχει προσδιοριστεί μέχρι αυτή τη στιγμή ο χρόνος πραγματοποίησής της.

Στην ίδια συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτιμά πως η επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συντελεστεί έως το 2025, και, όπως αναφέρει, οι δύο από τις υποψήφιες χώρες που έχουν παρουσιάσει τη μεγαλύτερη πρόοδο είναι αυτή τη στιγμή η Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: