Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Γιλντιρίμ, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πληροφορία που δημοσίευσε η Die Welt, σύμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ απελευθερώθηκε στην Τουρκία. Την ικανοποίησή της για την αποφυλάκιση του Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ.

Ο Γιουτζέλ αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη με αεροσκάφος της γερμανικής κυβέρνησης, και ήδη βρίσκεται επί γερμανικού εδάφους, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Η σύλληψη και προφυλάκισή του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt αποτελούσε άλλο ένα «αγκάθι» στις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα τον τελευταίο χρόνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ευχαρίστησε ιδιαίτερα το υπουργείο Εξωτερικών και τον υπουργό Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για τις προσπάθειές του, επισημαίνοντας πως «αποδεικνύεται ότι οι συζητήσεις δεν είναι άχρηστες», αλλά και την κοινωνία των πολιτών, στην Γερμανία και αλλού, για τη συνεισφορά της.

Η Καγκελάριος αναφέρθηκε ωστόσο και σε άλλες, «ίσως όχι τόσο προβεβλημένες», περιπτώσεις Γερμανών φυλακισμένων στην Τουρκία, και ευχήθηκε γρήγορες δικαστικές διαδικασίες, με βάση το κράτος δικαίου, κάτι που όπως επισήμανε, ζήτησε την Πέμπτη και από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Κατά τη συνάντησή της με τον Τούρκο πρωθυπουργό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να γίνει καμία συνδιαλλαγή» για το θέμα. Δεν πρόκειται δηλαδή η Γερμανία να εξάγει όπλα στην Τουρκία για να πετύχει την αποφυλάκιση τους.

Ο ίδιος ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε προϊδεάσει πριν από λίγες ημέρες πως θα υπήρχε «κινητικότητα» για το ζήτημα, και ότι η τελική απόφαση ανήκε στις » δικαστικές αρχές και όχι στην κυβέρνηση».

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, εξέφρασε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ευχαρίστησε  τον Τούρκο ομόλογό του για την επιτάχυνση της διαδικασίας όσο και την Καγκελάριο Μέρκελ για την εμπιστοσύνη της στους χειρισμούς του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο δημοσιογράφος  της Die Welt είχε φυλακισθεί κατηγορούμενος για «τρομοκρατία» εδώ και έναν χρόνο στην Τουρκία, γεγονός που δηλητηρίαζε τις γερμανικο-τουρκικές σχέσεις.

«Επιτέλους! Ο ανταποκριτής της Die Welt, στη φυλακή εδώ και έναν χρόνο, είναι ελεύθερος», ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: