(AP Photo/Evan Vucci)

Οι αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν κείμενο κοινού ανακοινωθέντος κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες. Η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία. Με καθυστέρηση ξεκίνησε το γεύμα που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες και στο οποίο συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα 29 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, μνημονεύοντας την 70ή επέτειο του οργανισμού στο κείμενο κοινού ανακοινωθέντος δηλώνουν την «αλληλεγγύη, ενότητα και συνοχή» τους, ενώ αναγνώρισαν για πρώτη φορά την άνοδο της ισχύος της Κίνας ως μια «πρόκληση». Το κείμενο, αναφέρεται στην «απειλή» που συνιστούν «οι επιθετικές ενέργειες» της Ρωσίας ενώ παρέχεται η διαβεβαίωση πως η συμμαχία είναι καθαρά «αμυντική» και «δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα». «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Συμμαχία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφωνίες και πάντοτε κατόρθωνε να τις ξεπεράσει», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

ΓΓ ΝΑΤΟ: Το αντιαεροπορικό σύστημα S 400 δεν θα ενσωματωθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ

Παρά τις απειλές, η Τουρκία δεν άσκησε βέτο. Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε πως δεν συζητήθηκε καν αίτημα της Άγκυρας για να χαρακτηριστούν τρομοκράτες οι Κούρδοι της Συρίας ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν διεμήνυσε πως δεν υπάρχει καμία συναίνεση με την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του για την αγορά των S400 από την Τουρκία, τονίζοντας πως το ίδιο έκαναν και πολλοί από τους ηγέτες στη Σύνοδο..

Παρέμβαση Κ.Μητσοτάκη

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμαναν πως στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.

Πυρά Τραμπ κατά Τριντό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη τελική συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσει μετά το τέλος της Συνόδου για την 70ή επέτειο του ΝΑΤΟ στο Ουάτφορντ, κοντά στο Λονδίνο κι αφότου άλλοι ηγέτες φαίνεται πως τον χλεύασαν για τις μακροσκελείς συνεντεύξεις του σε δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό «διπλοπρόσωπο» λόγω των σχολίων που φαίνεται να έκανε για αυτόν χθες.

Ο Τριντό φαίνεται στη διάρκεια μιας δεξίωσης στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για τους ηγέτες του ΝΑΤΟ χθες βράδυ να περιγράφει πόσο έκπληκτοι έμοιαζαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ από τη συμπεριφορά του Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα.

Η συνομιλία στην οποία έλαβαν μέρος ο Τριντό, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε καταγράφηκε σε βίντεο και ακούστηκαν ορισμένα αποσπάσματα.

«Γι αυτό καθυστέρησες;» ρώτησε ο Τζόνσον τον Μακρόν.

«…Ήταν 40λεπτη η συνέντευξη Τύπου.Σαράντα λεπτά», είπε ο Τριντό.

Η συζήτηση συνεχίστηκε αλλά στα αποσπάσματα δεν υπάρχει ήχος και σε κάποια στιγμή ο Τριντό ακούγεται να λέει: «Είδα τα σαγόνια της ομάδας του να πέφτουν στο πάτωμα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν είχε ακούσει τα σχόλια του Τριντό γι΄αυτόν, ο Τραμπ είπε: «Είναι διπλοπρόσωπος». Υπαινίχθηκε ότι ο Τριντό ήταν ταραγμένος επειδή του είπε ότι απέτυχε να εκπληρώσει τον στόχο για την αύξηση στο 2% του ΑΕΠ των δαπανών για την άμυνα.

Εμανουέλ Μακρόν: Η ευρωπαϊκή άμυνα δεν είναι εναλλακτική επιλογή ως προς το ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η ευρωπαϊκή άμυνα δεν είναι εναλλακτική επιλογή ως προς το ΝΑΤΟ αλλά ένας πυλώνας μέσα στη Συμμαχία.

Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ κοντά στο Λονδίνο σε μια σύνοδο κορυφής που είχε σκοπό να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, τις μελλοντικές απειλές περιλαμβανομένης της Κίνας, και τον ρόλο της Τουρκίας στη Συμμαχία.

Στις χθεσινές συναντήσεις των ηγετών κυριάρχησε η αντιπαράθεση μεταξύ Τραμπ και Μακρόν για το μέλλον του ΝΑΤΟ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιτίθεται και στη Γερμανία κατηγορώντας την ότι δεν δαπανά αρκετά για την άμυνα.

Εξάλλου ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Είμαι πολιτικός και έχω συνηθίσει να δέχομαι επικρίσεις για την καλή ρητορική μου και την απουσία ουσίας. Στην περίπτωση του ΝΑΤΟ ισχύει το αντίθετο. Έχουμε μια κακή ρητορική, αλλά εξαιρετικά καλή ουσία», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες χθες στο Λονδίνο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό προσπάθησε να ρίξει τους τόνους: «Το ΝΑΤΟ έχει επιβιώσει επειδή πάντα είχαμε ειλικρινείς συζητήσεις», σχολίασε.

«Ανοησίες» να υπονοεί κανείς ότι δεν σέβομαι τον Ντόναλντ Τραμπ, λέει ο Μπόρις Τζόνσον.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό διεξάγεται η επετειακή σύνοδος του ΝΑΤΟ, στο Ουάτφορντ, 25 χλμ βόρειoδυτικά από το Λονδίνο. Η παρουσία της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα αισθητή από νωρίς το πρωί όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Χαρτφορντσιρ με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να εργαστούν σήμερα από το σπίτι τους. Επιπλέον οι μεταλλικές περιφράξεις κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου και τα μπλόκα σε διάφορους δρόμους έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος. Τα μέτρα ασφαλείας θα ισχύουν ως τις 8 το βράδυ.

Διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ και του Τραμπ

Η οργάνωση «Stop the war» και το διεθνές δίκτυο «Όχι στο ΝΑΤΟ» διαδήλωσαν κατά του ΝΑΤΟ και του Ντόναλντ Τραμπ καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη επιχειρήσει να παρέμβει στη προεκλογική εκστρατεία στηρίζοντας ανοιχτά τον Μπόρις Τζόνσον, στις εκλογές που θα γίνουν σε 10 μέρες.

(AP Photo/Alastair Grant)

Οι διαδηλωτές από την πλατεία Τραφάλγκαρ έφτασαν αργά το απόγευμα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου η βασίλισσα Ελισάβετ τίμησε τους ηγέτες παραθέτοντας επίσημη δεξίωση.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το άρθρο: