Επιχείρηση για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος με εντολή του γενικού εισαγγελέα της Πρίστινας, ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης η μονάδα ROSU των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου. Σύμφωνα με σερβικές πηγές, οι ειδικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν. Σε κατάσταση ετοιμότητας οι ένοπλες δυνάμεις της Σερβίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν 28 άτομα, εκ των οποίων οι 19 υπηρετούν στην αστυνομία. Μεταξύ των συλληφθέντων οι περισσότεροι είναι Σέρβοι από το βόρειο Κόσοβο ενώ, σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, συνελήφθησαν και εφτά Αλβανοί αστυνομικοί όπως και τρεις βοσνιακής εθνότητας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε, μιλώντας στο κοινοβούλιο, ότι εκτονώνεται η κατάσταση και ότι το μεγαλύτερο τμήμα των αστυνομικών δυνάμεων έχει αποχωρήσει από τις περιοχές όπου αποτελεί πλειοψηφία ο σερβικός πληθυσμός.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας παραμένουν σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και προειδοποίησε ότι θα παρέμβουν εάν απειληθεί η ασφάλεια των Σέρβων. «Αυτό που συνέβη τον Αύγουστο του 1995 με την επίθεση κατά των Σέρβων στην Κροατία δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί στο Κόσοβο», υπογράμμισε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι σχολίασε ως έκφραση λαϊκισμού τις απειλές του Βούτσιτς για στρατιωτική παρέμβαση της Σερβίας, εκτιμώντας ότι προορίζονται για την εσωτερική κοινή γνώμη.

AP Photo/Bojan Slavkovic

Η εμφάνιση της ROSU στο βόρειο Κόσοβο σήμανε συναγερμό στον σερβικό πληθυσμό, που προσπάθησε με οδοφράγματα να αποτρέψει την είσοδο της αστυνομίας στις σερβικές πόλεις και στα χωριά.

Σημειώθηκαν διαπληκτισμοί και μικροσυμπλοκές και, όπως αναφέρουν επίσημες πληροφορίες από την Πρίστινα, τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις αστυνομικοί.

Ένας από τους συλληφθέντες ήταν υπήκοος Ρωσίας, ο οποίος υπηρετούσε στην αποστολή του ΟΗΕ (UNMIK) στο Κόσοβο.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) αφέθηκε ελεύθερος. Πρόκειται για τον Μιχαήλ Κρασνοσέκοφ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σωματικές βλάβες.

Την άμεση απελευθέρωσή του είχε ζητήσει νωρίτερα η Μόσχα.

Τη σύλληψη του Ρώσου είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της Σερβίας, ενώ ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασιμ Θάτσι είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος συνελήφθη επειδή προέβαλε αντίσταση στην αστυνομία.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: