Covid19: Η ανθρωπότητα στη μάχη με δοκιμές φαρμάκων και δημιουργία εμβολίων (video)

Η υφήλιος «οπλίζει» και «πυροβολεί» με δοκιμές φαρμάκων τον κορονοίό, ενώ επιτίθεται στα κύτταρα του για την δημιουργία εμβολίου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ και τα δημόσια ερευνητικά ινστιτούτα Γαλλίας, Γερμανίας και Κίνας βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές σε ασθενείς τουλάχιστον 24 φάρμακα που χωρίζονται σε 14 αντιικα, 5 φάρμακα για ασθένειες των πνευμόνων και 5 ανοσοδιαμορφωτές.

Χθες το απόγευμα ξεκίνησαν από τον ΠΟΥ ευρείας κλίμακας δοκιμές 4 διαφορετικών αντιικών φαρμάκων ή συνδυασμών φαρμάκων σε ασθενείς σε νοσοκομεία της Νορβηγίας και Ισπανίας που θα επεκταθούν τις επόμενες ημέρες στα νοσοκομεία 45 χώρων. Πρόκειται για φάρμακα κατά του έμπολα, το HIV και της Ελονοσίας όπως το remdesevir, ritonavir, lopinavir, chlorosil και interferon.

Ανάλογη δοκιμή φαρμάκων με την ονομασία DISCOVERY ξεκίνησε σε 9 χώρες της Ευρώπης, σε 3200 ασθενείς υπό τον συντονισμό του γαλλικού ερευνητικού οργανισμό INSERM με φάρμακο κατά της ελονοσίας την υδροξυχλωροκίνη.

Κλινική δοκιμή φαρμάκου γίνεται σε ασθενείς στην Κίνα το οποίο συνδυάζει την ριτοναβίρη με φάρμακο κατά της ηπατίτιδας C που περιέχει νανοβρεπίνη. Επίσης στην Κίνα, δοκιμάζεται σε ασθενείς αντιικό φάρμακο που περιέχει την ουσία φαβιλαβιρ και έχει εγκριθεί μόνο για τη θεραπεία της γρίπης. Αναστολέας κινάσης που μπορεί να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό του κορωναιού δοκιμάζεται κλινικά σε ασθενείς στην Γερμανία, ενώ Αυστρία και ΗΠΑ δοκιμάζουν το φάρμακο APN01 κατά του SARS. Το φάρμακο αναστέλλει μόριο στους πνεύμονες που χρησιμοποιεί ο κορωναιός για την είσοδο.

Επίσης ξεκινούν άμεσα δοκιμές σε ασθενείς με το φάρμακο Καμοσατ Μελισατ που χρησιμοποιείτε για φλεγμονή του παγκρέατος, ενώ δοκιμές γίνονται με την πλατιδεψίνη φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Ισπανία για τη θεραπεία μορφής καρκίνου του μυελού των οστών που αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιού. Η Sanofi της Γαλλίας και η Roche δοκιμάζουν σε ασθενείς τον ανοσοποιητικό διαμορφωτή Σαριλουμάμπ εγκεκριμένος για θεραπεία ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Δοκιμάζεται τέλος η σολνατιδίνη κατά της οξείας πνευμονικής ανεπάρκειας σε 19 ασθενείς με σοβαρή πνευμονική βλάβη από τον κορωναιό.

Όσον αφορά την εξέλιξη της έρευνας για τα εμβόλια. Στην πρωτοπορία μεταξύ 20 ερευνών βρίσκονται 8 εταιρείες, η CureVac Γερμανίας, η Inovio σύμπραξη ΗΠΑ και Κίνας, οι αμερικάνικες Moderna και Novavax, το Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Institut Pasteur της Γαλλίας σε σύμπραξη με την Αυστρία και της ΗΠΑ, και το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Ορισμένες έχουν ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εντός Μαρτίου, ενώ άλλες ξεκινούν τον Απρίλιο.

Πηγή ΕΡΤ, Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος