Φωτό Αρχείου: AP

O Εμμανουέλ Μακρόν επισκέπτεται το Λονδίνο με αφορμή την 80ή επέτειο της έκκλησης του Στρατηγού ντε Γκωλ στη γαλλική αντίσταση από τα κεντρικά του BBC και να συζητήσει το Brexit με τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους στο Λονδίνο μετά την καραντίνα του κορονοϊού υπογραμμίζοντας έτσι και τη στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών. O πρίγκιπας Κάρολος θα υποδεχτεί τον Εμμανουέλ Μακρόν με μία επίσημη τελετή από την Φρουρά του Clarence House ενώ τα αεροσκάφη Red Arrows θα πετάξουν σε σχηματισμό για τον εορτασμό της 80ης επετείου της ιστορικής εκπομπής του Charles de Gaulle, γνωστή ως «L’Appel» ή «The Appeal», στην Κατεχόμενη Γαλλία στις 18 Ιουνίου 1940, όταν ο γάλλος στρατηγός εμψύχωνε τους Γάλλους να αντισταθούν στη γερμανική κατοχή.

Ο πρόεδρος Μακρόν αναμένεται να απονείμει το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στο Λονδίνο, για τον ρόλο που διαδραμάτισε η βρετανική πρωτεύουσα στην Γαλλική Αντίσταση. Το Λονδίνο είναι η έβδομη πόλη που δέχεται την ανώτατη γαλλική τιμή.

O πρόεδρος Macron, μετά το Clarence House θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό για να συζητήσουν μία σειρά από θέματα της εξωτερικής πολιτικής όπως την Κίνας, το Ιράν, την Λιβύης αλλά και την εμπορική συμφωνία μετά το Brexit. Επίσης θα συζητηθούν τα μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού καθώς ο Μακρόν φαίνεται να επιθυμεί την άρση του μέτρου 14 ημερών καραντίνας για τους ταξιδιώτες που έχει εφαρμόσει η Βρετανία. Ωστόσο ο Υπ. εξωτερικών είπε σε συνεντεύξεις τους στα βρετανικά μέσα ότι υπάρχουν νομικές προκλήσεις στην επιλεκτική άρση του μέτρου για μία μόνο χώρα.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση κορυφής εν μέσω πανδημίας χωρίς χειραψίες και με τους δύο ηγέτες να τηρούν το μέτρο της κοινωνικής απόστασης δύο μέτρων ανά πάσα στιγμή. Η επίσκεψη έρχεται λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Βρετανία θέτει θέμα προστασίας ονομασίας προέλευσης για προϊόντα όπως το τυρί φέτα και η σαμπάνια μετά το Brexit. Σύμφωνα με τους FT, διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι η Βρετανία θέλει να επανεξετάσει το ζήτημα και να φέρει το θέμα των «γεωγραφικών ενδείξεων» στην προγραμματισμένη εμπορική συμφωνία των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης Brexit, η προστασία ονομασίας προέλευσης για τις ειδικές κατηγορίες τροφίμων θα ισχύουν, εκτός και αν αντικατασταθούν από μια νέα συμφωνία.

Πηγή: ερτ
Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Μοιράσου το άρθρο: