Έρευνα: Μετά το Brexit-Ανησυχία για το μέλλον των ξένων πολιτών στην Βρετανία (video)

Σε λίγες μέρες γίνεται και επίσημο το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρώτη μεγάλη έρευνα για τη μετα-Brexit εποχή δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνη για τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ζουν, φοιτούν και εργάζονται στη Βρετανία.

Η πρώτη μεγάλη έρευνα που έγινε ποτέ για το πρόγραμμα εγκατάστασης Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit δημοσιεύτηκε σήμερα και τα ευρήματα είναι ανησυχητικά παρόλο που η διαδικασία γενικά θεωρήθηκε απλή.

“Το βασικό ζήτημα αυτής της έρευνας είναι ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το πρόγραμμα εγκατάστασης πολιτών της ΕΕ για το οποίο κάνουν αίτηση. Αυτή είναι η κύρια ανησυχία”, αναφέρει η ερευνήτρια Πανεπιστημίου Νορθούμπρια, Τάνια Μπιούλτμαν.

Πολλοί νιώθουν ότι η Βρετανία δεν είναι πλέον το “σπίτι” τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και αρμόδιος για το Brexit, Μπράντον Λούις, μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ υπερασπίστηκε το εν λόγω πρόγραμμα.

“Οι πολίτες από την ΕΕ που έχουν στήσει το σπιτικό τους στη Βρετανία, αποτελούν σημαντικό κομμάτι για τις κοινότητές μας, για την οικονομία και την κοινωνία μας. Θέλουμε να μείνουν εδώ γι’αυτό και αναπτύξαμε αυτό το πρόγραμμα. Είναι γρήγορο, απλό και δωρεάν”, ανέφερε ο Μπ. Λούις.

Η μη κυβερνητική οργάνωση “Τα 3 εκατομμύρια” αγωνίζεται για τα διακαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρούν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ανησυχήσουν την βρετανική κυβέρνηση.

“Όταν λήξει η περίοδος της ελεύθερης κίνησης πολιτών της ΕΕ τότε θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν το καθεστώς του μετανάστη για να ζουν στη χώρα. Αν δεν το κάνουν τότε θα είναι αντιμέτωποι ενός εχθρικού περιβάλλοντος” σημειώνει ο Λιουκ Πάιπερ, νομικός σύμβουλος της ΜΚΟ «Τα 3 εκατομμύρια».

“Όσοι χάσουν την προθεσμία για να ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν θα μπορούν να ενοικιάζουν σπίτια, να βρουν δουλειά, να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Η ζωή τους στη Μεγάλη Βρετανία θα καταστραφεί”, προειδοποιεί με την σειρά της η Μάικε Μπον, συν-ιδρύτρια οργάνωσης «Τα 3 εκατομμύρια».

Εννέα στους 10 ερωτηθέντες, δεν εμπιστεύονται η διαδικασία να είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική. Θα προτιμούσαν φυσική απόδειξη, όπως μία κάρτα.

Όπως επισημαίνει σχετικά ο αρμόδιος Brexit υπουργός Μπράντον Λούις, “Όταν ο κόσμος λάβει το καθεστώς του μετανάστη, θα λάβουν ένα email που θα το επιβεβαιώνει. Όλο το σύστημα είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Δεν χάνεται, δεν μπορεί να καταστραφεί, γιατί είναι σε ηλεκτρονική μορφή και είναι πιο ασφαλές”.

Έως σήμερα έχουν γίνει συνολικά περισσότερες από 2,7 εκατομμύρια αιτήσεις ενώ περίπου 2,5 εκατομμύρια ολοκληρώθηκαν. Από αυτές το 58% εγκρίθηκε για εγκατάσταση και το 41% για προ εγκατάσταση.

Οι Έλληνες που έκαναν αίτηση είναι συνολικά 61,200 με 4,100 από αυτές μόνο τον Δεκέμβριο ‘19.

Ρωτήσαμε τον Μπ. Λούις τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι οι Έλληνες πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Βρετανούς πολίτες, μετά το Brexit.

“Οι διακρίσεις στη χώρα είναι παράνομες, κανείς δεν πρέπει να τις υφίσταται. Μπορούν να καταγγείλουν το γεγονός ότι έχουν υποστεί διακρίσεις”, απάντησε.

Ρεπορτάζ – ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος